Netanyahu'nun 80 Bin Kudüslünün İkametini İptal Planı

Kudüs Sosyal ve Ekonomik Haklar Merkezi, "İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Doğu Kudüs'ün bazı mahallelerinde yaşayan 80 bin Filistinlinin ikamet hakkının ellerinden alınması planına" tepki gösterdi.

Merkezin müdürü Ziyad el-Hamuri, Netanyahu'nun İsrail basınında yer alan söz konusu planına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsrail hükümetinin, Doğu Kudüs'te 80 binden fazla Filistinlinin ikamet hakkını iptal etmesi, etnik temizlik anlamına gelir" dedi.

İsrail'in, Kudüs nüfusunu, Filistinlilerin sayısını azaltarak çoğunluğu Yahudilerin oluşturacağı şekilde değiştirmeye çalıştığını belirten Hamuri, "İsrail hükümeti Kudüs halkını hedef alırken 7 yıldan uzun süre Kudüs sınırları dışında yaşayan veya yabancı bir ülkenin vatandaşlığını taşıyan Filistinlilerin Kudüs'te ikamet hakkının iptal edilebileceğini öngören bir kanuna dayandırıyor" diye konuştu.

- Ayrım duvarı Doğu Kudüs'ü böldü

"Netanyahu'nun planladığı kararın yürürlüğe girmesi halinde kimlik katliamı yapılacak. Bu, siyasi sebeplerle alınan çok sert ve toplu bir cezalandırmadır" diyen Hamuri, İsrail'in 1967'de Batı Şeria topraklarını işgalinden bu yana 14 bin Kudüslünün ikametini iptal ettiğini aktardı.

Hamuri, "Hükümetin kararı çıkarması halinde İsrail yargısına yapılacak itirazlar yalnızca vakit kaybı olacaktır. Çünkü mahkemeler, Filistinlilerle ilgili bir durum olduğunda hükümetin kararlarının dışına çıkmıyor. Bu kararı engellemenin tek yolu uluslararası mahkemelerdir" ifadelerini kullandı.

İsrail'in Kudüs ve Batı Şeria'yı bölen Ayrım Duvarı'nı inşa etmesinin ardından 320 bin Filistinlinin yaşadığı Doğu Kudüs'ün bazı mahalleleri duvarın Batı Şeria tarafında kaldı. Duvar, Kudüs belediyesinin bir parçası sayılan bazı mahalleleri de Doğu Kudüs'ten ayırdı.

- Şafat Mülteci Kampı sakinlerinin ikametleri iptal edilebilir

İsrail hükümeti, duvarı inşa ettiği zaman burada yaşayanların hukuki statüsüne dokunulmayacağı taahhüdünde bulunmuş ve bu durumun sadece bir güvenlik uygulaması olduğunu savunmuştu.

Hükümet, duvarın öbür tarafında kalan Şafat Mülteci Kampı ve Kefr Akab gibi mahalleleri resmi olarak Kudüs içinde kabul ediyor ve bu mahallelerdeki yaklaşık 120 bin Filistinli, Kudüs kimlikleri olduğu için şehre girip çıkabiliyor.

İsrail'in Yediot Ahronot gazetesinde yer alan haberde, iki hafta önceki kabine toplantısında Başbakan Binyamin Netanyahu'nun, ayrım duvarının Batı Şeria tarafında kalan, ancak Kudüs kimlikleri olduğu için şehre girip çıkabilen Doğu Kudüs'ün Şafat Mülteci Kampı ve Kefr Akab gibi mahallelerde yaşayan 80 bin Filistinlinin bu haklarını ellerinden almayı önerdiği belirtilmişti.

Haberde Netanyahu'nun, "Buralarda kanun uygulanamıyor. Onların ikamet haklarını iptal etme ihtimalini incelemeliyiz. Bu konunun tartışılması gerek" ifadelerine yer verilmişti.

Kaynak: AA