Irak'ta Amerikan Askerinin Kurtarma Operasyonunda Ölmesi

WASHINGTON  - ABD yönetimi, Irak'ta bir Amerikan askerinin rehine kurtarma operasyonunda ölmesinin ardından, Başkan Barack Obama'nın DAEŞ'e karşı mücadelede sahada Amerikalı muharip güçlerin yer almayacağına yönelik kararında bir değişiklik olmadığı belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, günlük basın toplantısında, Amerikalı bir Özel Kuvvetler mensubu askerin, Kerkük yakınındaki bir rehine kurtarma operasyonunda hayatını kaybetmesine ilişkin soruları yanıtladı.

Cook, daha önce açıklandığı gibi kurtarılan 70 rehinenin Kürt değil, Iraklı siviller ile 20 kadar Iraklı güvenlik görevlisi olduğunu söyledi. Cook, "Bu grubun tam olarak kimlerden oluştuğunu Iraklı Kürtlerle değerlendiriyoruz" dedi.

- Taktiklerde değişiklik yok

Bu kişilerin kısa süre içinde öldürüleceği istihbaratı üzerine gelen taleple kurtarma operasyonunun düzenlendiğini aktaran Cook, "Bu yeni bir safhaya geçişin göstergesi mi? ABD güçlerinin, Irak güçleriyle sahada küçük askeri gruplarla operasyonlar düzenleme safhası mı?" şeklindeki soruya şu yanıtı verdi:

"Bu konuya taktiklerimizde değişiklik şeklinde yaklaşmamak gerek. Bu, ABD'nin yakın ortaklarının, desteğimiz için özel talepte bulunduğu kendine has bir durumdu."

- Peşmergeye eşlik

Cook, "ABD Özel Kuvvetler birliğinin operasyondaki desteği sadece helikopter taşıması ile mi sınırlı kaldı, yoksa birlik rehinelerin tutulduğu hapishaneye saldırıda yer aldı mı" sorusunu karşılık, ABD askerlerinin orada destek rolü oynadığını, peşmerge güçlerinin binaya düzenlenen operasyonda önderlik ettiğini belirtti.

"Yani ABD Özel Kuvvetleri, hapishaneye düzenlenen saldırıda peşmergeye eşlik etti mi?" diye ısrarlı sorular üzerine Cook, "Evet" yanıtını verdi.

Cook, bu durumun, Amerikan askerlerinin Irak'ta muharebeye girişmeyeceğini açıklayan ABD Başkanı Barack Obama'nın kararına ters düşmediğini, son olayın özel olarak DAEŞ'e karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonu kapsamında Savunma Bakanı'nın yetkilendirmesiyle yürütüldüğünü söyledi.

Operasyonun detaylarını güvenlik gerekçeleriyle vermeyen Sözcü Cook, Amerikan askerlerinin destek rolünün kendilerini, ortaklarını ve masum kişilerin hayatlarını korumayı içerdiğini, son operasyonda da bunların söz konusu olduğunu kaydetti.

Konu Beyaz Saray'daki günlük basın toplantısında da gündeme geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz, "Daha önce Irak'ta Amerikan askerlerinin savaşmayacağını açıklayan Barack Obama'nın son operasyonun yürütülüş şeklini onaylayıp onaylamadığının" sorulması üzerine şunları söyledi:

"Başkan Obama, dünyanın o bölgesinde askerlerimizin dar bir görev içinde olacağı konusunda netti. Bu da eğitim, danışmanlık ve donatma konularını içeriyor, sahadaki Iraklı ortaklarımıza yardımı içeriyor. Ama yine de doğal riskler bulunuyor. Maalesef dün geceki olay bunun trajik bir örneğiydi."

Amerikan ordusunun özel kuvvetler biriminden bir asker, bugün Kerkük'ün güneybatısındaki Havice ilçesinde DAEŞ'in elindeki yaklaşık 70 kişilik bir grubu kurtarmak için düzenlenen operasyonda hayatını kaybetmişti. Bu operasyonun, ABD güçlerinin bir muharebede Irak askerlerine eşlik ettiği bilinen ilk vaka olduğu belirtildi.

Kaynak: AA