İklim Değişiklikliği Kar Leoparlarını Tehdit Ediyor

İklim değişikliğinin, kar leoparlarının yaşadığı dağlık alanların üçte birinden fazlasını tehdit ettiği bildirildi.

BBC'nin haberine göre, Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) hazırladığı raporda, giderek artan hava sıcaklıklarının, kar leoparlarının yaşam alanlarını giderek küçülttüğü ve bu hayvanların nesillerini devam ettirmek için verdiği mücadeleyi kaybetmesine yol açabileceği belirtildi.

Raporda, kar leoparları, "dünyanın en güzel ve en gizemli büyük kedisi" olarak tanımlanırken, kar leoparının doğal ortamındaki ağaç ve bitkilerin yüksek sıcaklıklara dayanmasının mümkün olmadığına dikkat çekildi.

Vakfa göre, kar leoparının yaşam alanını, sadece iklim değişikliği değil aynı zamanda insanlar tehdit ediyor.

Kar leoparlarının, özellikle Himalayalar'ın doğusundaki yaşam alanlarının giderek daha fazla insanın istilasına uğradığı belirtiliyor. Doğal avlarından mahrum kalan kar leoparlarının, çevreye yerleşen halkın hayvanlarına saldırdığı ve bu hayvanların sahipleri tarafından öldürüldükleri ifade ediliyor.

Kar leoparlarının yasa dışı ticaret için avlanıyor olmaları da sayılarını azaltan bir diğer faktör olarak gösteriliyor.

Dünya Doğal Yaşamı Koruma Vakfı, Hindistan, Nepal ve Butan'ın kaplan ve gergedan gibi tehdit altındaki hayvanların sayısını artırmadaki başarısının, kar leoparları için de umut verici olduğunu bildirdi.

Dünyada toplam sayısı 4 ila 6 bin olduğu sanılan kar leoparının yurdu, Güney ve Orta Asya dağları. Genellikle 3 ila 4 bin 500 metre yükseklikte yaşayan kar leoparları, kendilerinden üç kat ağır olan vahşi hayvanları avlayabiliyor.

Kaynak: AA