Ödemiş Süs Bitkileri Ve Fidan Sergisi 11. Kez Açıldı

Ödemiş Süs Bitkileri Sergisi 11. kez Ödemiş Fuar alanında açıldı.

Ödemiş Süs Bitkileri Ve Fidan Sergisi 11. Kez Açıldı
Saat 10.30’da düzenlenen açılışa Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Belediye Başkanı Mahmut Badem, Türkiye Süs Bitkileri Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selahattin Altun, İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ağaç A.Ş. Genel Müdürü Murat Ermeydan, Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Cabbar, belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, sektör temsilcileri ve birçok davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından açılış konuşmasını Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Cabbar yaptı.

“SERGİMİZ ARTIK FUAR DURUMUNDA”

Cabbar, “Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği olarak kentimizde 11.kez sergimizi oluşturduk. Her geçen yıl sergimiz daha da kendisini geliştiriyor. Bu dönemde de 125 firmamız sergimizde yer aldı. 4 gün boyunca sürecek olan sergimiz artık iyi bir fuar durumunda kendisini gösteriyor. Hedefimiz fuarlaşmak daha kalıcı ve etkin olmaktır. Başta Ödemiş’in, bölgenin ve ülkemizin sergimize desteklemesi gerekiyor. Sektör ile ilgili sorunlarımızın da çözüme gitmesi açısından önemli bir sergi olduğunu düşünüyorum. Hayırlı uğurlu, bol kazançlı olsun” dedi.

“SEKTÖRÜMÜZ GENÇ VE DİNAMİK”

Türkiye Süs Bitkileri Birliği Genel Başkanı Selahattin Altun şunları ifade etti:

“Sektörümüz genç ve dinamik bir sektör. 2008 yılında kimliğine kavuşmuş vaziyette Türkiye’de 400 üyemiz var. Ancak bu sayı birliğimizi temsil etmede yeterli mi hayır değil. Sektörümüzde Türkiye genelinde 3500 civarında üretici arkadaşımız var. Ama süs birliğine baktığımız zaman sayının 400’de kalması uygun değildir. Dolaysıyla üretiminin %58’den daha fazla olduğu bölgemizde üye sayısının az olması da süs bir olarak bu bölge üreticisi olarak beni de üzmektedir. Özellikle bölgemizde sektör içinde ve Türkiye genelinde söz sahibi olan birçok arkadaşımız var. Bu arkadaşlarımızı da üye olmalarını rica ediyorum. Geçen hafta Çeşme’de ilk defa Türkiye süs bitkileri çalıştayı yaptık. Çok iyi bir çalıştay olduğuna inanıyorum.”

“DAİRE BAŞKANLIĞI İSTİYORUZ”

“Devletimizin temsilcileri oradaydı orada da dile getirdim. Burada da dile getirmek istiyorum. Süs bitkileri üretim sektörünün sorunları var. Sektörümüz ile ilgili bir daire başkanlığı oluşturulmasını istiyoruz. Sorunlarımızın devletimizin temsilcilerini iletilmesini istiyoruz. Belediye başkanımız, Kaymakamımız bu konuda sürekli bizlere yardımcı oluyorlar. Umarım bundan sonra daha iyi bir noktada oluruz. Avrupa ve batılı ülkeler bu sektörde Ortadoğu’ ya ürün pazarlıyor Türkiye’yi de köprü olarak kullanıyorlar. Bizde yurt dışına büyük bir ihracat yapabiliriz. Bu gücümüzde, üretimimizde var. 11.kez açtığımız Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi hayırlı olsun.”

“DESTEKLERİMİZ SÜRECEK”

Ağaç A.Ş. Genel Müdürü Murat Ermeydan şunları ifade etti:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Kadir Topbaş’ın talimatı ile destek yönünde de bölgeden alımlar yapıyoruz. Biz burada protokol imzaladık. Alım garantili çalı türü üretim protokolü imzaladık. Urla ve Ödemiş bölgesinden alımlar yapıyor. Her zaman söylediğimiz bir şey var ürününüz kaliteli olsun. Güzel neticelere hep beraber varalım. Geçen yıl ön plana getirdiğimiz uygulamada iç piyasadan alım yapmaktı. Bu doğrultuda 133 bin ağaç aldık. İthal ağaç noktasında sipasifik ürünler var. Üretenler var ithal ağaçlar yerel üreticimizde de var. İthal ağaç olmasın mantığı olmaz biz daha iyisini yaptıkça daha kalitesini ortaya koydukça kazanan taraf olacağız. Bu manada çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Desteklerimiz de devam edecektir.”

“ÖZEL SEKTÖRÜN ÜRETİM YAPMASI AYAĞI TAMAMLADI”

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, “Geçen hafta Çeşme’de yaptığımız çalıştayı başkanımız dillendirdi. Türkiye genelinde önemli bir çalıştay yaptığımıza inanıyorum. Biz bu sektörün elinden gelen her şeyi yapabilmesini istiyoruz adımlar atıyoruz. Geçmişte Orman Bölge Müdürlüklerimizin depolarında fide üretiyorduk. Antalya’da, Yalova’da depolarda bunları yapıyorduk. Ancak bir ayağı eksikti. Özel sektöründe fide, genç fide üretmesi son yıllarda oldukça ileri boyutlara taşındı. 15 yılda özel sektörün üretim yapması sektörü kalkındırdı. Şahıs olarak, şirket olarak üretim oldu. Geçen yıla göre düşük olmasına rağmen sektörde 82 milyon TL’nin üzerinde bir ihracat var. Bu gelişmeler göz ardı edilemez. Ödemiş’te ki bu sergimizin hayırlı uğurlu olmasın temenni ediyorum" dedi.

İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, “Toplumumuzda sektöre yatırım söz konusudur. Biz ormancılarda sektöre her manada destek veriyoruz. Ormancılık ya da süs bitkileri üretimi genel olarak bitki üretimi zaman işidir. Genel Başkanımızın ifade ettiği gibi genç ve dinamik bir sektördür. Daha da iyi olması için bizde üstümüze düşen görevi yapmaktayız. Ödemiş Süs Bitkileri Sergisi hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

.

“GURURLUYUZ”

Belediye Başkanı Mahmut Badem, “İlçemizdeki üretim ile ülkemizin ihtiyacını karşılamanın gururunu yaşıyoruz. Gururla söyleyebiliriz ki yol boyunca baktığımızda sağda, solda içerilerde yaylalarda bu işi yapan firmalarımızın olması bizleri sevindiriyor. Bizde kentimizin bu konudaki ihtiyaçlarını tamamlayama çalışıyoruz. Yurt dışından buraya kadar önemli olduğunu görüyoruz. Ağaç A.Ş. Genel Müdürüm burada kendisine desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Ancak onların bir beklentisi vardı belli bir standart istiyorlardı. Bu standart ortaya konulduğunda başlangıçta Ödemiş’te üreticimiz biraz zorlansa da eğer siz satılabilir bir mal ortaya koyduğunuzda kazanan taraf oluyorsunuz. Ödemiş’in topraklarını her sene bir kürek boyu eksiltmeden bu işi yaptığımızda kazanan biz oluyoruz. Siz o ürünü standartlarda o kalitede yetiştirdiğinizde İstanbul’da, da, Ankara’da, da İzmir’de de yurt dışında da yer bulacaksınız. 2004 yılında da bu işin birlik olması için çabalar sarf etmiştik. Bundan sonraki günlerde daha da iyi olması dileği ile sergimiz memleketimize, ülkemize hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.

“ÖDEMİŞ’TE İNSANLAR 365 GÜN ÜRETİYOR, ÇALIŞIYOR”

Son olarak konuşan Kaymakam Celil Ateşoğlu, “Burada insanlar 365 gün üretiyor, çalışıyor bu çok güzel bir şey. Üretmek çok güzel bir şey toprak ile uğraşmak çok güzel bir şey. Süs bitkileri son 10 yıldır yarattığı katma değer ile önemli bir yere gelmiştir. Biz kaymakamlık olarak sektörün neresindeyiz. Biz sorunların üst makamlara aktarılmasında aracıyız. Elimizde sektörün sorunlarını çözecek yetkimiz yok. İhracata destek verme gibi yetkimiz yok. Kaymakamlık olarak süs bitkileri üretiminin bölgede hepsini görme şansım oldu. Çok güzel bir proje başlatacağız. Standartların yakalanması konusunda önemli bir proje olacaktır. Genç fide yetiştiriciliği standartları yakalamada önemli bir durumdur" dedi.

“4 MİLYON 800 BİN TL’LİK PROJEMİZ VAR”

“İZKA ile kaymakamlık olarak ortak bir proje yapıyoruz. Projemiz İZKA’da kabul edilme aşamasında biz de öyle umuyoruz. Büyük bir proje 4 milyon 800 bin TL’lik bir projedir. İZKA’nın bize eş güdümlü projesidir. Eş güdüm olarak ilçemizdeki üreticilerimizden destek bekliyorum. Kayaköy’de hazine arazisi tahsis edildi. Bu iş için kooperatif istendi. Süs Bir birlik olarak yer alamadı. Yeni bir kooperatif kuruldu kooperatif başkanlığımızı da Hüseyin arkadaşımız yürütüyor. Kaymakamlık olarak biz projenin yürütücüsüyüz. Umarım çok güzel bir yatırım olacak herkesin desteği önemlidir. sergimiz de memleketimize, ülkemize, firmalarımıza hayırlı uğurlu bol kazançlı olsun.”

Konuşmaların ardından fuar alanına geçen protokol üyeleri ve beraberindekiler açılış kurdelesini hep birlikte kesti.

Kaymakam Celil Ateşoğlu ve beraberindeki protokol üyeleri sergiye katılan 125 firmanın sergilerini tek tek gezerek bilgiler aldı.

Sergi Pazar akşamına kadar açık olacak.
Kaynak: İHA