'Afrika İle İşbirliği Dünya Platformu' Açılış Töreni

DAKAR - Afrika Birliğince kurulması geçen yıl kararlaştırılan "Afrika ile İşbirliği Dünya Platformu"nun açılışı Senegal'de yapıldı.

Başkent Dakar'da açılış programına, Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği, Afrika'nın Kalkınması İçin Yeni Ortaklık (NEPAD), Türkiye, Japonya, İtalya, Fransa, İngiltere, ABD, Finlandiya, Danimarka, Güney Kore, Brezilya, Hindistan, Çin, Endonezya, Kanada ve Afrika ülkelerinden temsilciler katıldı.

Burada konuşan Senegal Devlet Başkanı Macky Sall, söz konusu platformun, Afrika kıtası ile uluslararası partnerleri bir araya getireceğini söyledi.

Küresel anlamda sürdürülen işbirliklerini daha doğru alanlara yönlendirmek istediklerini belirten Sall, şöyle konuştu:

"Artık, kıtamız yardımların yapıldığı bir bölge olmaktan çıkıp, büyümenin ve yatırımların olduğu, kendisini gösteren bir bölge olmalıdır. Afrika, dünya kaynaklarının önemli kısmına, genç bir nüfusa ve umut verici bir pazara sahip. Dolayısıyla canlandırılmış yeni bir işbirliği kurmamız gerekiyor."

Sall, platformun "tarım, beslenme güvenliği ve altyapının geliştirilmesi" gibi temaları seçerek Afrika'nın önceliklerini doğru tespit ettiğini dile getirdi.

Ekonomik büyüme ve yapısal dönüşüm ilişkisine dikkati çeken Sall, iki unsurun uzun süreli kalkınma için şart olduğunun altını çizdi.

Sall, tarım ve beslenme güvenliği sektörlerinin büyük bir dönüşümden geçtiğini ve bazı ülkelerin "yeşil devrim" diye adlandırılan bu süreci başlattığını ifade ederek, "Afrika son 10 yıldan önemli dersler çıkararak ve kalkınmayı benimseyerek yeni stratejilerini belirledi. Artık yöneticiler halkların refahına ve kalkınmaya çok önem veriyor. Bu bağlamda Afrika ile partnerleri arasında en yüksek düzeyde iletişime ihtiyaç var. Kurulan platformun, Afrika'nın kalkınmasında çok katkısı olacağından eminim" diye konuştu.

Platform üyeleri açılışın ardından toplantıya basına kapalı devam etti.

Kaynak: AA