UNESCO İcra Kurulunun, Kosova'nın Adaylığını Onaylaması

PRİŞTİNE/BELGRAD - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) İcra Kurulunun Kosova'nın adaylığını onaylaması, Kosova'da memnuniyet, Sırbistan'da ise tepkiyle karşılandı.

Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, kararı "inanılmaz bir haber" olarak değerlendirirken, "UNESCO'ya üyeliğimiz, kasım ayındaki genel konferansta oylanacak. Ülkemizin gelişimi için çalışmaya devam etmeliyiz" ifadesini kullandı.

Kosova Başbakanı İsa Mustafa ise yazılı bir açıklama yayınlayarak, UNESCO İcra Kurulunda alınan kararın, Kosova'nın UNESCO'ya üyeliğinin her geçen gün güçlendiğinin kanıtı olduğunu vurgulayarak, 38. UNESCO Genel Konferansı'nda yapılacak oylamanın ardından üyeliğe kabul edileceklerini umduğunu kaydetti.

- Sırbistan tepkili

Öte yandan Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı İvica Dacic ise düzenlediği basın toplantısında, Sırbistan'ın çıkarları için mücadele etmeye devam edeceklerini belirterek, bölge ülkelerinden Karadağ ve Makedonya'nın Kosova'nın üyeliği lehine oy kullanmasından hayal kırıklığı duyduğunu aktardı.

Dacic, "Burada söz konusu bir ülkenin bağımsızlığını tanımak değil, Sırp kimliği ve bütünlüğüdür. Henüz hiçbir şey bitmiş değil, son karar UNESCO Genel Konferansı'nda verilecek" diye konuştu.

Bugün toplanan 58 üyeli UNESCO İcra Kurulu, Kosova'nın adaylığını 14'e karşı 27 oyla kabul etti. Toplantıda 14 üye çekimser oy kullanırken, 3 üye ise oylamaya katılmadı.

İcra Kurulunun kararıyla Kosova'nın üyeliği 3-18 Kasım tarihlerinde Paris'te gerçekleştirilecek 38. UNESCO Genel Konferansı'nda oylanacak.

Kaynak: AA