Okul Dönemindeki Çocuklarda Beslenmeye Dikkat

Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökçe Başkülekçi, hızlı büyüme, gelişme ve öğrenme süreçlerini kapsayan okul döneminin, sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Okul Dönemindeki Çocuklarda Beslenmeye Dikkat
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gökçe Başkülekçi, okulların açılması ile birlikte ebeveynlerin çocuklarının sağlıklı gelişimi için “Bugün çocuğuma ne pişirsem, beslenme çantasını nasıl hazırlasam” diye düşünmeye başladıklarını kaydetti.

Çocukluk çağında büyüme ve gelişme sürecinin devam ettiğini, bu nedenle enerji ve besin gereksinimlerinin de arttığını anımsatan Başkülekçi, “Okulda hızlı öğrenme, bilgi ve beceri kazanma sürecinden dolayı çocuğun bu dönemdeki beslenme alışkanlığı, yetişkinlikteki beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi ve ilerleyen yaşlarda şeker, kalp gibi kronik hastalık risklerinin oluşumunda da etkindir” dedi.

Okula devam eden çocukların beslenme alışkanlıklarına özellikle dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Başkülekçi, “Neyi ne kadar yemesi gerektiği çocuğa açıklanmalıdır. Bu konuda öncelikle çocuğunuza anne-baba olarak siz iyi örnek olmalısınız. Babası televizyon karşısında cips yiyen ya da annesi sebzeyi görünce yüzünü buruşturan bir çocuktan aksi davranışları beklemek mümkün değildir” diye konuştu.

BESLENME ÇANTASINDA NELER OLMALI?

Başkülekçi, eve cips, çikolata, kolalı içecekler, hazır meyve suları gibi besinlerin alınmaması gerektiğini söyledi.

Başkülekçi, “Çocukları, bu tip gıdalarla ev ortamında karşılaştırmayın. Israr ederse onunla oturup bu tip besinlerin bünyesine nasıl zarar verdiğini uygun bir dille anlatın ama sakın korkutmayın” dedi.

Sabah kahvaltısının günün en önemli öğünü olduğunu vurgulayan Başkülekçi, yapılan araştırmalarda kahvaltı yapan çocukların yapmayanlara göre başarı düzeylerinin, derse ilgilerinin daha yüksek olduğu, daha kolay öğrendikleri görüldüğünü hatırlattı. Beslenme çantasında yüksek kalorili gıdalar yerine dengeli menü hazırlanmasını isteyen Başkülekçi, “Beslenme çantasını hazırlarken kek, kurabiye, börek, meyve suyu gibi besinler yerine sandviç+süt ya da ayran+meyve tarzında daha düşük kalorili daha dengeli menüler hazırlayınız. Okulda yemek veriliyorsa yönetimden mönüleri isteyin ve çocuğunuzu seçimler konusunda bilgilendirin. Ayrıca evdeki yemeğini okulda yemediklerini tamamlayacak şekilde organize edin. Okul menülerinin beslenme ve diyet uzmanı tarafından hazırlanmış olmasını okul yönetiminden isteyiniz” diyerek açıklamalarını sürdürdü.

“ÇOCUĞU LİSTELERE MAHKUM ETMEYİN”

Çocukların oyun ve hareketlere yönlendirilmesi konusunda velileri uyaran Başkülekçi, çocuklara ara öğün alışkanlığı da kazandırılması gerektiğini belirtti.

Diyet için zorlayıcı olunmaması gerektiğini de kaydeden Başkülekçi, “Çocuğunuzu oyunlara ve harekete yönlendirin. Hatta siz de onunla birlikte hareket edin. Unutmayın çocuklar çoğunlukla anne-babalarını örnek alırlar. Ara öğün alışkanlığı kazandırın. Bu öğünlerde meyve, sandviç, süt, sütlü tatlı, sebze çubukları gibi alternatifler sunun. Sevmediği bir besin grubu varsa diyetisyene danışın. Yerine ne verebileceğinizle ilgili size yardımcı olacaktır. Asla diyet için zorlayıcı olmayın ve çocuğu listelere mahkum etmeyin. Yavaş yavaş ve kademeli olarak alışkanlıklarını değiştirmeye çalışın” dedi.

Annelerin sağlıklı yemekleri, çocukları ile birlikte yapmasını isteyen Başkülekçi, çocukların içinde emeğin bulunduğu bir besini daha kolay ve severek yiyebileceğini ifade etti.

Kaynak: İHA