Meraklı Zihinler Bilim Şenliği, Minik Mucitleri Ağırladı

İstanbul’un en kapsamlı bilim şenliği Beyoğlu’nda yüzlerce öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. Hayal dünyalarındaki orijinal fikirleri hayata geçiren minik mucitler, ürettikleri icatları heyecanla sergiledi.

Meraklı Zihinler Bilim Şenliği, Minik Mucitleri Ağırladı
İstanbul Teknik Üniversitesi öncülüğünde ve Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde İstanbul’un en kapsamlı bilim şenliğinin resmi açılışı yüzlerce öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. Meraklı Zihinler Bilim Şenliği isimli etkinlikte, yurtiçi ve yurtdışından gelen ekiplerin sergiledikleri bilim şovları, öğrencilerin büyük beğenisini topladı.

GELİŞEN TEKNOLOJİYE VURGU

Bilim şenliğinin açılışında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “Binlerce çocuğun ilgi ve alakasını çekmek üzere bu organizasyonu yaptık. Peki, bu organizasyonun hedefi ne? Biliyoruz ki tarım toplumu geride kaldı. Artık sanayi devriminin içinde yaşıyoruz. Ne demek bu? Bir mesleğe sahip olmamız gerekiyor. Hayatımızda makinalar var, hayatımızda teknoloji var. Yani insan gücünü kat kat arttıran bu makinalar ile birlikte hayatı kolaylaştıran, üretimi çoğaltan bir dönem yaşıyoruz. Herkesin bir mesleğinin olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“ONLARA BİR KARİYER PLANI SUNMAYA GAYRET EDİYORUZ”

Başkan Ahmet Misbah Demircan, “Aslında biz burada şunu yapmaya çalışıyoruz; çocukların meraklarını onlara keşfettirip onlara bir kariyer planı sunmaya gayret ediyoruz. Burada yaptığımız iş aslında kocaman bir ayna kurmaktır. Buradaki stantlarda değişik değişik aktiviteler var. Bir stantta uçak yapımı var, bir stantta mobilyacılık eğitimi var yani yaşadığımız hayata ilişkin onlarca farklı mesleğin burada atölyesi var. Yani aslında çocuk merak ettiğinde bize bir şey anlatıyor. Aslınca çocuk bize ‘Benim benin kabiliyetim buna yaklaşıyor, ben bu konuda kendimi keşfediyorum, bu konuda başarılı olabilirim’ diyor” diye konuştu.

“BİLİM İNSANLARININ SAYISININ ARTMASINI ARZU EDİYORUM”

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Aydın ise “Hepimizin göğsünü kabartarak Nobel ödülüne layık görülen Prof. Dr. Aziz Sancar gibi bilim insanlarının sayısının artmasını yürekten arzu ediyorum. Buradaki topluluktan oldukça eminim ki ileride onları da bu tür ödülleri alırken göreceğiz. Meraklı Zihinler Bilim Şenliği’nde belki de gelecekteki bilim insanlarının çalışmalarına tanıklık edeceğiz” diye konuştu.

Meraklı Çocuklar bilim Şenliği’nde hazırlanan stantlarda icat ettikleri ürünleri sergileyen öğrenciler, heyecanla ürünlerinin çalışma prensibini diğer öğrencilerle paylaştı. Bilim şenliğini ziyaret eden öğrenciler ise merakla sergilenen ürünleri yakından inceledi.

CEP TELEFONU ŞARJ EDEN ÇANTA, ODUN KÜLÜNDEN ÇAMAŞIR SUYU

Bilim şenliğinde öğrencilerin hayal dünyasındaki birbirinden orijinal fikirler uygulamaya konuldu. 8’inci sınıf öğrencisi Muhammet Furkan Demir, ekip arkadaşlarıyla yaptığı çalışmalar neticesinde cep telefonları için şarj aleti görevi sağlayabilecek bir çanda üretti. Çantanın üzerine yerleştirdiği güneş panelleri sayesinde elde edilen enerji çantanın içine yerleştirilen aparatla telefonu şarj edebiliyor. Bu sayede cep telefonu kullanıcıları için büyük bir kolaylık sağlanıyor. 7’inci sınıf öğrencisi Nazlı Nur Karaboğa ise odun külünün suyla karıştırılmasından elde ettiği kül suyuyla doğal çamaşır suyu elde etti.
Kaynak: İHA