Bakan Eroğlu'ndan 'İgneadaya Nükleer Santral Yapılacak' Haberiyle İlgili Açıklama

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 3. nükleer santralin koruma altındaki ‘İğneada’ya yapılacağı yönündeki iddialarla ilgili, “Şu anda böyle bir talep de, böyle bir müracaat da yok. Bu konuda herhangi bir çalışma da bize henüz intikal etmiş değil” dedi.

Bakan Eroğlu'ndan 'İgneadaya Nükleer Santral Yapılacak' Haberiyle İlgili Açıklama
Bakan Eroğlu, 1 Kasım seçim çalışmaları kapsamında geldiği memleketi ve seçim bölgesi Afyonkarahisar’da Çay ilçesinde gerçekleştirilen toplu temel atma ve açılış törenine katıldı.

Törenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, sorular üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Eroğlu bir gazetecinin “Efendim Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye’de yapılacak üçüncü nükleer santral için Kırklareli’nin İğneada bölgesinin planlandığı yönünde açıklamalarda bulundu, siz bu konuyla ilgili neler söyleyeceksiniz?” sorusuna yanıt vererek, henüz konuyla ilgili kendilerine iletilen bir talebin olmadığını ifade etti.

Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

“Buna açıklık getireyim. Bu daha önce çok önce yıllar önce belki 10-20 önce Türkiye’de 3 şehirde nükleer enerji yapılması konusunda bir çalışma yapıldı. Bakanımız muhtemelen onu söyledi.

Birisi Sinop birisi Akkuyu birisi de İğneada. Şu anda Sinop ve Akkuyu’da nükleer santral yapılıyor yapılacak yani. İğneadayla ilgili bir defa orada yapılan çalışmalar bizim koruma alanında milli parkların koruma alanında değil. İkincisi şu anda böyle bir talep de böyle bir müracaat da yok iki. Sadece bakanımız burada böyle bir çalışma yapıldığını ifade etmiş. Ama bizden her hangi bir talep de yok. Bu konuda herhangi bir çalışma da bize henüz intikal etmiş değil. Kaldı ki o alanda tamamen milli parkların dışında olan bir alan. Bunu özellikle belirtmek istiyorum.”

“BİZİM VATANDAŞLARIMIZDAN TALEBİMİZ VAR, DERE YATAKLARININ İŞGAL EDİLMEMESİ LAZIM”

Bakan Eroğlu gazetecilerin önceki gün Karadeniz’in, Trabzon ve Rize bölgelerinde metrekareye yaklaşık 100 kilogram yağış düşmesi sonucunda oluşan sel baskınları ve toprak kayma olaylarını hatırlatması üzerine açıklamalarda bulundu. Karadeniz’de meteoroloji tarafından daha önce ikazlar yapıldığını hatırlatan Bakan Eroğlu, “Çok kuvvetli bir yağış olacak diye. Hatta ben twitterden da çoğu kere ilan ediyorum. Ama derede herhangi bir sıkıntı olmadı. Sadece kullanılmayan dere kenarındaki bir evde yıkılma olmuş. Herhangi bir can ve mal kaybı yok. Allaha şükür can kaybı yok. Çünkü orada Karadeniz’deki pek çok dereyi ıslah ettik. Islah etmeye de devam ediyoruz. Biz Karadeniz kalkınma Projesi kapsamında 100 milyon TL yani 100 trilyon ayırdık. Şu an bütün Devlet Su İşleri (DSİ) ekipleri orada. Araçlar gereçler orada. Biliyorsunuz Artvin Hopa’da da böyle bir sıkıntı olmuştu. Ekiplerimiz gece gündüz çalışıyor. Bizim vatandaşlarımızdan da talebimiz şu var. Dere yataklarının işgal edilmemesi lazım. Başbakanlığının genelgesi var iki defa 2006 ve 2010 yıllarında. Bu genelge mucibince dere yataklarının üzerine dere sanat yapıları menfezler veya yan tarafına yapılacak yol gibi tesisleri belediye özel idare karayolları kim yapacaksa mutlaka DSİ’den görüş almaları gerekiyor. DSİ de buna göre bir ay içinde görüş vermek durumunda. İnşallah biz şu ana kadar bin 500 dereyi ıslah ettik. Bu bir rekordur. Sırf Afyonkarahisar’da 150 ye yakın dere ıslah edildi. Karadeniz’de de çok sayıda ıslahı var. Bunların 2019 yılına kadar hepsini bitireceğiz. Hatta Afyonkarahisar’daki derelerin üzerindeki köprüleri karayolları hariç biz yapıyoruz. Biz oradaki arkadaşlarımıza Trabzon’da yaşayanlara geçmiş olsun diyorum” diye konuştu.

Bakan Eroğlu buradaki programın ardından özel bir televizyon kanalında katılacağı program için kent merkezine hareket etti.
Kaynak: İHA