Bakan Topçu 'Yıldız Saray Sohbetleri'ne Katıldı

İSTANBUL - Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Türkiye'nin etrafında ihtiyaçlara göre bir coğrafya belirlenmek istendiğini belirterek, "Etraf coğrafyada ameliyat yapmak isteyenlere seslenmek istiyorum: Dünya çok büyük herkese yeter, herkese iş, aş ve huzur olabilir, silahlarınız, toplarınız ile bu coğrafyaya gelmeyin" dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Rektörlük Binası Hünkar Salonu'nda, Sultan 2. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi'nce düzenlenen "Yıldız Saray Sohbetleri"nde konuşan Topçu, Ankara’daki terör saldırısının tüm ülkeyi derinden üzdüğünü söyledi.

Türk halkının dünyanın her yerindeki terör olaylarına aynı hassasiyetle yaklaştığını ifade eden Topçu, beddua etmenin işi olmadığını dile getirerek, "Allah onları kahretsin" ifadesini kullandı.

Terörün masumiyet tanımadığının bir kez daha görüldüğüne dikkati çeken Topçu, "Saldırıda hayatını kaybeden herkes Türk milletinin canıdır. Onlar bizim evlatlarımızdı. Hepsine rahmet diliyorum. Onlarla aynı şeyi düşünmeyebiliriz ama onların fikirlerini ifade etmeleri için kendimizi ortaya koymamız gerekiyor. Zamansız tartışmalara gerek yok. Şimdi yapılacak iş; kaybettiğimiz canlarımıza rahmet dilemek, birliğimizi ve beraberliğimizi pekiştirmek, geride kalanların yaralarını sarmaktır. Her şey yapılır. Yeter ki millet tam destek versin, devlet gereğini yapar. Acıların unutturulmaması gerekir. Ancak bu acılardan kaşıma alanları da çıkarılmamalıdır" diye konuştu.

2. Abdülhamid döneminin çok iyi anlaşılması ve öğrenilmesi gerektiğini vurgulayan Topçu, 2. Abdülhamid'in kurduğu tıbbi merkezler, telgraf ağları ve daha birçok hizmetle "hasta adam" denen bir imparatorluğu ayakta tuttuğunu ve unutulmuş köşelere el attığını söyledi.

Yalçın Topçu, birilerinin "din elden gidiyor", birilerinin ise "milli değerler yok oluyor" söylemleriyle 2. Abdülhamid'i tahttan indirdiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Ona karşı çıkanların kimileri gidip torunlarından helallik dilendi, kimileri de onun hakkında şiirler yazdı. O yüzden tarihimizi iyi anlayalım. Abdülhamid'in insanlık, ümmet için çok şeyler yaptığını biliyoruz. O yüzden adil olmalıyız, bilimsel kaynaklara dayanmalıyız. Kimseyi putlaştırmayalım ama kimseyi de yerin dibine sokmayalım."

- "Bizim ilahi bir kaderimiz var"

Topçu, yarının Muharrem ayının ilk günü olması dolayısıyla Cem Vakfı'nı ziyaret ettiğini anımsatarak, şunları kaydetti.

"Muharrem ayının insanlığa barış ve huzur getirmesini diliyorum. İnşallah tekrar Kerbelalar yaşanmaz. İnşallah Hüseyin soylular kazansın, Yezid soylular hep kaybetsin. Bu tip saldırılar etrafımızda 100. yıl dönümü itibarıyla yeniden yapılıyor. Bir ameliyat yapılmak isteniyor. İhtiyaçlara göre bir coğrafya belirlenmek isteniyor. Bunun farkında olalım. Bu bir Kürt-Türkmen kavgası değil. Bizim kavgamız Alevi- Sünni kavgası değil. Kilim desenleri birbiriyle kavga eder mi? Bu çokluğumuz olmasa Anadolu'nun güzelliği olmaz. Bunu iyi anlamamız lazım. Onun için bizim ilahi bir kaderimiz var. Etraf coğrafyada ameliyat yapmak isteyenlere seslenmek istiyorum: Dünya çok büyük herkese yeter, herkese iş, aş ve huzur olabilir, silahlarınız, toplarınız ile bu coğrafyaya gelmeyin. Şunu unutmayın; bizim coğrafyamızda hak ve menfaat istiyorsanız ay yıldızlı al bayrağa mecbursunuz. Dostlarımızdan dost gibi olmalarını bekliyoruz. Dünya barışına katkıda bulunacak bir coğrafyadır burası. Eğer onlar barış ve huzur istiyorlarsa bunun adresi ay yıldızlı al bayraktır."

Toplantıya, YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Sultan 2. Abdülhamid Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşe Melek Özyetgin ile Osmanlı İmparatorluğu ve modern Türkiye tarihi uzmanı Fransız tarihçi François Georgeo ile çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: AA