En Pahalı Sütü İçen Üçüncü Ülkeyiz

İzmir’de, süt sektörünün geleceği, Süt ve Süt Ürünleri Sanayisinde İzmir’in Rolü ve Bilinçli Süt Tüketimi adı altında Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen panelle masaya yatırıldı.

En Pahalı Sütü İçen Üçüncü Ülkeyiz

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda Teknolojisi Programı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen panelde, son 10 yılda süt üretiminde yüzde 70 oranında artış hızı yaşayan Türkiye’yi tehdit eden Avrupa Birliği pazarına dikkat çekildi. Panelin açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’nden Yusuf Güçer, İzmir’in süt üretiminde dünyada 9’uncu sırada yer aldığını belirterek “Dünyada 2013 yılında 780 milyon ton süt üretildi. Bunun 18,2 milyon tonu Türkiye’de üretildi. İzmir ise 1.4 milyon ton süt üretimiyle Türkiye’de 1. sırada” dedi.

“YENİ PAZARLARA İHTİYAÇ DUYACAĞIZ”
Türkiye’de, hatalı beslenmeden dolayı 15 milyar dolarlık sağlık harcaması yapıldığının altını çizen Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr. Harun Uysal da, Avrupa Birliği’nin 2015 yılında sütteki kotaları kaldıracağını hatırlattı. Kotaların artırılmasıyla Türkiye’nin süt ihracatındaki pazar payının azalacağını ileri süren Uysal, “AB, 2015 yılında sütteki kotaları kaldırıyor. Bu, AB’nin daha fazla süt üreteceği aynı zamanda daha fazla ihracat gerçekleştireceği anlamına geliyor. Aynı zamanda biliyoruz ki, dünyada yeni dengeler oluşuyor. Rusya, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Belarus arasındaki Avrasya Birliği ya da Rusya-Çin anlaşması gibi. Bu ilişkiler Türkiye’deki ticareti olumsuz etkileyecek. Bu nedenle Türkiye olarak yeni pazarlara gereksinim duyacağız. Ekonomi özellikle Asya’ya kayıyor. Rusya ve Orta Asya pazarı gıda ve süt ihracatı için oldukça önemli bir hal aldı. Ayrıca, Türkiye, en çok gıda ithal eden Rusya, Çin, Japonya’dan oluşan 170 milyar dolarlık pazarın içinde yer almıyor. Bu da önemli bir kayıp” dedi.

“SÜT FİYATINDA EN PAHALI ÜÇÜNCÜ ÜLKEYİZ”
Türkiye’nin süt fiyatlarındaki pahalılığına dikkat çeken Gür Süt Yönetim Kurulu Başkanı Kosat Gürler, “Acı bir gerçek var ki süt fiyatında dünyada en pahalı 3’üncü ülkeyiz. Artık üretici-sanayici kavgası bitmeli. Üretici birliklerinin bir araya gelememesi sektörü tıkıyor. Birlik olup tek ses verilmeli” diye konuştu.

"DOĞRU KOOPERATİFÇİLİKLE BAŞARDIK"
Başarıyı doğru kooperatifçiliğe borçlu olduklarını söyleyen Tire Süt Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük de, ”Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Tire Süt Kooperatifi’ni Örnek Kırsal Kalkınma Modeli seçti. Tire Süt Kooperatifi’nin varlığı ile Tire’de süt üretimi artışı, Türkiye ortalamasından 6 kat fazla olmuştur. Türkiye’de süt artış oranı son 10 yılda yüzde 70 oranında, Tire’de son 10 yılda yüzde 440 oranında artışla gerçekleşti. Türkiye, doğru kooperatifçilik modeliyle tarımda ithalat oranlarını azaltabilir. Tarımdaki bu ithalat rakamları Türkiye’ye yakışmıyor” dedi.

"SOKAKTA TÜKETİLEN SÜTE DİKKAT"
Sokak sütü tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Süt İşletme ve Mühendisliği Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nurcan Koca, “Daha ucuz olduğu için tercih edilen sokak sütü, tüketicileri aslında pek çok sağlık problemi ile baş başa bırakabiliyor. Bunların başında hastalık yapıcı mikroorganizmalar ve toksinlerin neden olduğu rahatsızlıklar bulunuyor. Özellikle sıcak mevsimlerde süte koruyucu madde katılması önemli bir sorun. Ayrıca, sütte antibiyotik varsa kişilerde alerjik reaksiyon görülebiliyor. Öte yandan sokak sütlerinde sıklıkla görülen su ve nişasta ilavesi haksız kazanca neden oluyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA