Trakya'nın Tarım ve Hayvancılık Sektörüne Katkısı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık BakanlığŸı Strateji GelişŸtirme Dairesi BaşŸkanı ǖmer Bülent Arslan, Trakya Bölgesi'nin, Türkiye'nin tarımsal ihracatına katkısı olduğŸunu ve bölgeden 143 milyon dolarlık ihracat yapıldığŸını söyledi.

Arslan, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, tarımı stratejik bir sektör olarak gördüklerini belirtti.

PaydaşŸlarının sorunlarını birlikte yönetmeye ve çözmeye çalışŸtıklarını ve bölgelerde tarım ile kollarına ilişŸkin çalışŸma yaptıklarını ifade eden Arslan, şŸöyle konuşŸtu:
"Trakya bölgemizde 900 bin hektar tarım alanı bulunmaktadır. Türkiye'nin yaklaşŸık yüzde 4'ünün tarımsal alanına sahip bir bölgeden bahsediyoruz. Aynı zamanda 8,8 milyar tarımsal hasılası olan bir bölgeden bahsediyoruz. Trakya, Türkiye'nin tarımsal ihracatına katkısı olan bir bölgedir. YaklaşŸık 143 milyon dolarlık ihracat yapılmaktadır."
Arslan, Trakya Bölgesi'nde, tarla bitkisi üretiminin yüzde 10'unun karşŸılandığŸını dile getirdi.
Bölgede, yağŸlık ayçiçeğŸin yüzde 41'inin üretildiğŸini aktaran Arslan, "Trakya buğŸdayda Türkiye üretiminin yaklaşŸık yüzde 8'ini üretiyor. Trakya'nın Türkiye'ye toplamda bitkisel anlamda 4,6 milyar liralık tarımsal hasılası var" diye konuşŸtu.

- "Trakya hastalıklardan aridir"

Arslan, Trakya Bölgesi'ndeki hayvancılığŸın önemli olduğŸunu söyledi.

Trakya'nın hem kültür ırkı hayvan varlığŸı hem de hayvan sayısıyla dikkat çekici bir bölge olduğŸunu aktaran Aslan, şŸöyle devam etti:
"Süt sanayisi bölgede güzel gelişŸimler gösteriyor. Bölgenin süt üretiminde Türkiye'deki payı yüzde 5'tir. Trakya'da hayvancığŸın en önemli ve gündemde olan özelliğŸi hastalıklardan ari olmasıdır. ǖzellikle şŸap açısından bu ön plandadır. Trakya'da 4,2 milyar liralık hayvansal ürün üretilmektedir."
Arslan, Trakya'da örnek bir üretici potansiyeli olduğŸunu ifade ederek, "Trakya dahil Türkiye'nin tüm bölgelerinde gıda, tarım ve hayvancılığŸın gelişŸmesi için çalışŸmalar yapıyoruz. Türkiye'deki üretici dünyaya örnek olacak" diye konuşŸtu.

 
Kaynak: AA