Almanya'daki İslam ve Yabancı Karşıtı Gösteriler

Almanya'nın Dresden kentinde ''Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar'' (PEGIDA) adlı hareket tarafından düzenlenen gösteriye 18 bin kişi katıldı.

Bu hafta 11'incisi düzenlenen eylemde göstericiler Cockerwiese adlı çimenlik alanda toplandı. Dresden polisi, PEGIDA'nın düzenlediği gösteriye bu kez 18 bin kişinin katıldığını açıkladı.

Göstericiler, "Biz kendimiz karar veren vatandaşlarız, köle değil", "Hoşgörünün sınırları var", "Kendi ülkemizde yabancı-hiç bir zaman". "Siz binlerce kez yalan söylediniz" yazılı pankartlar taşıdı, "Halk biziz" ve "Yalancı medya" sloganları attı.
Alman, Norveç ve Rus bayraklarının da taşındığı eylemde, PEGIDA yürüyüşlerini sert bir şekilde eleştiren Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir aleyhine de pankartlar açıldı.
PEGIDA'nın organizatörlerinden olan Kathrin Oertel, yaptığı konuşmada kendilerini yabancı düşmanı olarak gösteren siyasetçileri ve medyayı eleştirdi.

Oertel, PEGIDA'nın yabancı düşmanı olmadığını ileri sürdü. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yeni yıl mesajında ifade ettiği sözleri de eleştiren Oertel, bir çok kişinin bu konuşmadan dolayı öfkeli olduğunu belirtti.

Saksonya Eyaleti Başbakanı Stanislaw Tillich'in PEGIDA eylemlerini düzenleyenlerle değil, eylemlere katılan endişeli vatandaşlarla konuşmak gerektiği yönündeki sözlerini hatırlatan Oertel, Tillich'e PEGIDA eyleminde konuşma fırsatı vermek istediğini kaydetti.

Eylemde konuşan gazeteci ve yazar Udo Ulfkotte de halkın medyaya ve siyasetçilere olan güvenini kaybettiğini ileri sürdü.
Ulfkotte, eyleme katılanların ahmak değil, vatansever olduklarını savunarak ülkede İslamlaşmanın arttığını iddia etti.
Almanya'da camilerin sayısının arttığını, kreşlerde çocuklara domuz eti sunulmadığını belirten Ulfkotte, "Kendimizi ülkemizde yabancı gibi hissediyoruz" dedi.

Göstericiler konuşmalardan sonra yürüyüşe geçerek Lenne ve Blüher caddeleri üzerinden yeniden Cockerwiese adlı alana geldi ve burada cep telefonunun ışıklarını ve el fenerlerini yakarak sloganlar eşliğinde eylemi sonlandırdılar.
PEGIDA, Dresden kentinde ekim ayından bu yana pazartesi günleri yabancı düşmanı ve İslam karşıtı gösteriler düzenliyor.
Grup 27 Ekim'de yaklaşık 500 kişinin katılımıyla gösterilere başlamış, İslam ve göçmen karşıtı söylemleriyle desteğini arttırmıştı. Grubun 22 Aralık'ta yaptığı gösteriye yaklaşık 17 bin 500 kişi katılmıştı.
Bu arada ülkenin değişik kentlerinde PEGIDA eylemlerinden esinlenen gösteriler de düzenleniyor.

Kaynak: AA