Turizmci Haluk Alay, 2015 Sezonunu Değerlendirdi

Kuşadası-Pamucak sınırındaki Aqua Fantasy Resort Genel Müdürü ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Alay, 2015 Utrecht Turizm Fuarı’nın ardından Türkiye ve Ege Turizmini Hollanda ve Belçika pazarı üzerinden değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu.

Turizmci Haluk Alay, 2015 Sezonunu Değerlendirdi

2015’in zor bir sene olacağını öngören Haluk Alay, öte yandan turizm camiasının önde gelenlerinin bu yıl turizm yönünden pozitif sonuçlar almak adına yaz sezona doğru gerekli çalışmaları yapmaları gerektiğini söyledi.

2014 yılında Hollanda ve Belçika pazarlarında Türkiye ve Ege’ye yönelik satışlarda büyük oranda eski değerlerin ortaya çıktığını söyleyen Haluk Atay, ayrıca bu değerlerin ortaya çıkmasında, fuara katılan önde gelen yabancı turizmci ziyaretçilerin Türkiye’nin Suriye’yle yaşadığı siyasi problemlerin neden olduğunu söylediklerini vurguladı. Alay, “ Hollanda ve Belçika pazarlarında ülkemize ve Ege’ye yönelik satışlarda geçen yıla göre önemli oranda azalmalar var. Bu eksi değerlere gerekçe olarak Türkiye’nin Suriye'deki pozisyonunu gösteriyorlar. 2015 zor bir sene olacak; ancak lokomotif ülke olarak Almanya sezona güçlü girecek. Rusya’daki ekonomik kriz ve rublenin dolar karşısında yaşadığı değer kaybı, diğer pazarlarla doldurulacak gibi gözükmüyor. Genel olarak gözlemlenen negatif algının sezon yaklaştıkça pozitife dönmesini sağlamak zorundayız” dedi.

İZMİR, KÜÇÜK BÖLGE OLMANIN AVANTAJINI YAŞAYACAK
Rusya’nın yaşamış olduğu ekonomik kriz sebebiyle, tur operatörlerinin Avrupa pazarı fiyatlarının düşürülmesi yönünde yaptığı baskılara otelcilerin direnmesi gerektiğini söyleyen Alay, ”Rusya’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle Tur operatörlerinin Avrupa Pazarı fiyatlarının düşürülmesi yönünde yapılan baskıya otelcilerin direnmesi gerekiyor. Bu durumda, İzmir Bölgesi, küçük bölge olmanın avantajını yaşayacak. En önemli konu tur operatörlerinin uçak kapasitelerini azaltmamalarıdır” diye konuştu

Uzun vadede otelcilik sektörü açısından en büyük riskin bir ülkenin para biriminin başka bir ülkenin para birine karşı değeri anlamına gelen paritenin, çeşitliliğinde oluşabilecek risk olduğunu ifade eden Haluk Alay,”Uzun vadede otelcilik sektörü için en büyük risk parite çeşitliliğindeki risktir. Euro ve Amerikan doları paritesinin eşitlenmesi hatta euro aleyhine bozulması durumunda ciddi oranda eksi kur farkı zararları söz konusu olacaktır“ dedi.

Kaynak: İHA