Yerli Malı Belgesi Lansmanı

TOBB Başkanı M.

Yerli Malı Belgesi Lansmanı
Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve sanayiciler için yeni bir süreç başladığını belirterek, sanayiciler olarak bugüne kadar kamu idaresinin yaptığı ihalelerde milli şirketlere destek ve öncelik vermediğinden şikayetçi olduklarını söyledi.


Yerli Malı Belgesi lansmanı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katıldığı basın toplantısı ile yapıldı. Hisarcıklıoğlu, yaptığı konuşmada Türkiye ve sanayiciler için yeni bir süreç başladığını belirterek, sanayiciler olarak bugüne kadar kamu idaresinin yaptığı ihalelerde milli şirketlere destek ve öncelik vermediğinden şikayetçi olduklarını söyledi.

Gelişmiş ülkelerin dahi kendi ülkelerindeki üretimi desteklediğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Bu çerçevede bir kamu kurumu, mal alımı yaparken pahalı da olsa önce kendi ülkesinin, şirketinin, ürettiği malı tercih ediyor. Böylece kendi KOBİ'lerinin büyümesini sağlıyor. Zira KOBİ'lerin en önemli sorunu pazara erişememek" dedi.

Hisarcıklıoğlu, bu alanda çok uzun süre geride kaldıklarına değinerek, “Biz kamu alımlarında yabancı ürünlere kucak açtığımız için kendi KOBİ'lerimizi değil, yabancı ülkelerin şirketlerini desteklemiş oluyoruz. Böyle devam edersek, yarının küresel şirketleri Anadolu'nun KOBİ'leri içinden çıkmaz. Biz de bugün olduğu gibi yarın da sanayide ve ihracatta ithalata bağımlılığı konuşup dururuz” şeklinde konuştu.

KOBİ'lerin ekonomi için önemine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, ihracatın yüzde 59'unu, ithalatın ise yüzde 40’ını KOBİ'lerin yaptığını, dış ticaret açığının da çözümünün KOBİ'lerde olduğunu söyledi.

Kamu ihalelerinde yerli üretime yüzde 15 fiyat avantajı uygulanması kararının 2002 yılında başladığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Ama çeşitli bürokratik zorluklar nedeniyle bu uygulama hayata geçemedi. Üç defa Başbakanlık genelgesi çıktı. Ama kamu mal alım ihalelerinin yüzde 93'ünde bu düzenleme işletilemedi. İşte buradaki sıkıntıyı aşmak ve yerli üretime destek vermek için Sanayi Bakanımız sayın Fikri Işık'ın liderliğinde çok önemli bir çalışma gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

Yerli Malı Belgesi alım sürecine ilişkin bilgiler veren Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:
“Üretici firma önce bir mali müşavir ve eksper belirleyecek. Sonra Bakanlığımızın belirlediği hesap cetveline uygun olarak yerli katkı oranını hesaplayacak. Bu hesap, teknik yönden eksper tarafından, mali yönden ise mali müşavir tarafından tetkik edilip uygunsa onaylanacak. İlgili oda/borsa, hazırlanan tüm bilgi ve belgelerin mevzuata uygunluğunu kontrol edecek. Ve uygun bulursa Yerli Malı Belgesi'ni düzenleyip, üreticiye teslim edecek.”
Yerli ürünlere yüzde 15 fiyat avantajı tanıyan düzenlemenin artık daha etkili şekilde uygulanmaya başlayacağını belirten Hisarcıklıoğlu, bu sayede orta ve yüksek teknolojili ürünleri belirleyip, onlara destek verebileceklerini, artık körlemesine atış yapmayacaklarını, nokta hedefi belirleyip, nişan alacaklarını söyledi.

Hem milli sanayi, hem de KOBİ'ler için yeni gelişme fırsatları doğacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, cari açığın azaltılmasının, daha sağlıklı ve istikrarlı büyümenin yolunun KOBİ'lerin ve sanayinin güçlenmesinden geçtiğini ifade etti.

Açılış konuşmalarının ardından sisteme giriş yapılarak, Eczacıbaşı-Baxter Hastane Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. fabrika direktörü Ali Doğan Bürge’ye Yerli Malı Belgesi verildi.

Kaynak: İHA