Muhtarlık Tesisi Suriyeli Çocukların Eğitim Yuvası Oldu

İç savaş nedeniyle ülkelerini terk edip aileleriyle Türkiye'ye sığınan bazı Suriyeli ailelerin çocuklarına, muhtarlık tesisinde oluşturulan sınıfta gönüllü üniversite öğrencileri tarafından eğitim veriliyor.

Elazığ Valiliğinin talimatıyla Hicret Mahallesi Muhtarlığı Sosyal Tesisleri'nde oluşturulan sınıflarda eğitim gören Suriyeli çocuklar, hayırsever vatandaşlar ve gönüllü öğretmenlerinin duyarlılığıyla eğitimlerini aksatmıyor.
Mahalle muhtarı Murat Gülbasan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce mahallede okuma yazma bilmeyen kadınlar için halı dokuma kursu verilen tesiste, geçen yıl İl Milli Eğitim Müdürlüğünün isteğiyle Suriyeli çocuklara eğitim verilmesi amacıyla bir sınıf açtıklarını belirtti.

İç savaşın devam etmesiyle kente gelen Suriyelilerin sayısının arttığına işaret eden Gülbasan, Suriyeli çocukların hem eğitim ihtiyaçlarını karşılamak hem de sokakta dolaşıp kötü alışkanlıklar kazanmalarını önlemek amacıyla halı dokunan sosyal tesisi bir eğitim yuvası haline dönüştürdüklerini dile getirdi.
Gönüllü öğretmenler tarafından eğitim verilen çocukların insanı ihtiyaçlarını da karşılamaya çalıştıklarını ifade eden Gülbasan, şunları söyledi:
"Burada çocuklara kahvaltı ve öğle yemeği veriyoruz. Emniyet müdürlüğü ve hayırsever vatandaşlarımızın getirdiği ekmekleri dağıtıyoruz. Dersleri bittikten sonra ekmeklerini alıp eve gidiyorlar. Burada 6 gönüllü bakıcı var, onlar da yemekleri hazırlıyor. Aynı zamanda valilik tarafından yaptırılmış 10 duş kabini var. Zaman zaman banyo ihtiyaçlarını da burada karşılıyorlar."
Suriyeli çocukların ihtiyaçlarının bir kısmının Valilik ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından karşılandığını, hayırsever vatandaşların da yardımda bulunduğunu aktaran Gülbasan, "Halkımızdan Suriyeli çocuklar konusunda duyarlı olmalarını istiyoruz. Neticede bu insanlar savaştan kaçıp gelmiş, elimizden geldiğince destek olmamız lazım. İnşallah bir an önce savaş biter de ülkelerine geri dönerler" dedi.

- Gönüllü üniversite öğrencileri ders veriyor
Gönüllü olarak Suriyeli çocuklara öğretmenlik yapan Fırat Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Ceren Çelik (23), haftanın belirli günlerinde sosyal tesise gelerek Suriyeli çocuklara Türkçe ve matematik dersi verdiğini, sosyal aktivitelerde bulunarak onlara şarkılar ve oyunlar öğrettiğini söyledi.

Çocukların sosyal tesiste hem eğitim aldıklarını hem de gönüllerince eğlendiklerini anlatan Çelik, şöyle konuştu:
"Diğer gönüllü öğretmenlerle birlikte savaşın okullarından, evlerinden ve ülkelerinden kopardığı çocukların her türlü eğitim ihtiyaçlarını karşılayabilmek seferber olduk. Suriyeli çocuklarımıza gönüllü olarak ders veriyorum. Bugün onlara yarın bize olabilir. Bu duyarlılığı herkesin göstermesini bekliyorum. Burada okuma yazma öğreniyorlar, Türkçe öğreniyorlar."
Çelik, diğer ülkelerin Suriyeli sığınmacılara göstermediği sevgi ve şefkati Türk devletinin gösteriyor olmasından dolayı ülkesiyle gurur duyduğunu da sözlerine ekledi.
Eğitimlerini aksatmamaya çalışan çocuklar da kendilerine destek olan herkese teşekkür etti.
Kaynak: AA