Sigara, Alkol ve Uyuşturucunun Liseli Gençler Üzerindeki Etkileri Anketi

Tokat’ta 360 öğrenciyle zararlı alışkanlıkların (sigara, alkol ve uyuşturucu) lise öğrencileri üzerindeki psikolojik etkileri anketi yapıldı.

Sigara, Alkol ve Uyuşturucunun Liseli Gençler Üzerindeki Etkileri Anketi

Tokat’ta Sosyolog Cemil Arslan danışmanlığında Atatürk Anadolu Lisesi 11'inci sınıf öğrencilerinden Betül Aydın ve Sati Nur Simcak TÜBİTAK projesi kapsamında anket çalışması yaptı. 360 öğrenci ile "Zararlı alışkanlıkların lise öğrencileri üzerindeki psikolojik etkileri ve zararlı alışkanlıkların önlenmesine yönelik çözüm önerileri” başlığında yapılan ankette kentteki liselerde sigara içenlerin oranı yüzde 12, alkol kullananların oranı yüzde 8, uyuşturucu madde kullananların oranı ise yüzde 2 çıktı. Sosyolog Cemil Arslan, amaçlarının Tokat il merkezi içerinde yer alan liselerde okuyan öğrencilerdeki zararlı alışkanlıkların tespiti, nedenleri, sonuçları ve zararlı alışkanlıklara yönelik çözüm önerileri konusunda ayrıntılı araştırma yapmak ve orijinal sonuçlar ortaya koymak olduğunu söyledi.

Yaptıkları ankete göre sigara içme oranı küçük yaşlara doğru hızla kaymakta olduğunu ifade eden Arslan, “Sigara içenlerin yaklaşık yarısının 15 yaş ve daha altında sigaraya başladığını kabul edersek; bu hakikaten önemli bir rakamdır. Hakikaten çocuklara ve gençlere bu konuda ciddi eğitimler verilmeli, ergenleri bu kaotik durumdan mutlaka belirli bir ölçüde kurtarmak zorundayız. 42 öğrenci sigara kullanıyorum, şıkkını işaretlemişti. Ancak ailelerde bu sayının (250) kat kat fazla olduğuna şahit olduk. Demek ki, ailede zararlı alışkanlıkların minimum düzeye inmesi, sağlığa zararlı bu illet maddelerle mücadeleyi kazanma sürecinde çok önemli bir adım olacaktır. Babanın fazla çıkması zaten beklenen bir rakamdı. Babalar ve anneler çocuklarına böyle olumsuz model olurlarsa; çocukların kötü alışkanlıkları edinmesini yadırgamamak, çok görmemek gerekir. Kanaatimizce, ilk önce çocukların velilerini eğitmeliyiz, bilinç düzeylerini yükseltmeliyiz. Çünkü eğitim ilk başladığı, en değerli ve en verimli olduğu yer; hiç kuşkusuz aile ortamıdır” dedi.

Sigara, alkol, uyuşturucu vb. maddelerle mücadele tek bir elden, daha koordineli, topyekun bir şekilde yürütülmesi gerektiğini belirten Arslan, sigara ile başlayan masumane tavır ve tutumların kötü alışkanlıklarla birlikte tam bir kaosa, travmaya, depresyona ve trajediye dönüşmekte olduğunu ifade ederek, “Olayın çözümünde herkes sorumluluk sahibi olmalı, üzerine düşenleri acilen yerine getirmeli, taşın altına elini koymalıdır. Sivil toplum örgütü olan Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nin işlevselliği desteklenmeli, geliştirilmeli ve genişletilmelidir” diye konuştu.

Kaynak: İHA