Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı

Denizli Sanayi Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan "Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı"nın uygulanmasının kısa vadede başta tekstil olmak üzere tüm sektörlere ve uzun vadede de kadın istihdamına olumuz etkisinin olacağını iddia etti.

Keçeci, yaptığı yazılı açıklamada, geçen hafta Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan "Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı"nın, kadın istihdamının yoğun olduğu Denizli'de iş çevrelerinde tedirginliğe neden olduğunu savundu.
Denizli'nin lokomotif sektörü olan ve kadın istihdamının en yoğun sektör konumundaki tekstilin, hayata geçirilmesi planlanan programdan olumsuz etkileneceğini iddia eden Keçeci, şu görüşleri ileri sürdü:
"Sayın Başbakanımız tarafından açıklanan program uygulamaya geçirilirse kısa vadede tekstil başta olmak üzere tüm sektörlere, uzun vadede de kadın istihdamına olumuz etkisi olur. Sanayide, üretimde devamlılık esastır. Bu devamlılığı riske atmaktansa işverenler erkek çalışan istihdamına yönelirler ve uzun vadede kadın istihdam oranı hızla aşağı düşer. Her ne kadar çalışılmayan saatler için belirli bir ödeme yapılması öngörülse de yetişmiş kalifiye bir elemanın, işinden uzun süre ayrı kalması veya kısmi zamanlı çalışması, nitelikli eleman bulmakta zorlanan sanayicilerimiz için parayla ölçülemeyecek bir yük oluşturacaktır."
Keçeci, bu durumun kadınların, niteliksiz işlerde istihdamı gibi bir sonucu doğuracağını, bunun da ülke gelişimine olumsuz yansımaları olacağını savundu.
Kadın çalışanlar için getirilmesi planlanan yeni düzenlemelerin, kadın girişimcilerin de hevesini kıracak nitelikte olduğunu ifade eden Keçeci, bu nedenle konu hakkında daha detaylı bir çalışma yapılması önerisinde bulundu.
-"Düzenlemeden en fazla Denizli etkilenir"
Keçeci, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Denizli'de kayıtlı istihdamın yüzde 32'sini kadınların oluşturduğuna dikkat çekerek, "Kadın istihdamının en yüksek olduğu Denizli'de, tekstil sektöründe çalışanların yarısını ise kadınlar oluşturuyor. Bu nedenle Denizli, kadın istihdamıyla ilgili herhangi bir değişiklikten en çok etkilenecek iller arasında önde geliyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA