İl Halk Sağlığı Müdürü Arslan, 'Sağlıklı Beslen, Hareket Et”

Kilis İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Emin Arslan, Fiziksel aktivitenin birçok hastalık için hem önleyici, hem de iyileştirici etkilere sahip olduğunu söyledi.

İl Halk Sağlığı Müdürü Arslan, 'Sağlıklı Beslen, Hareket Et”

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Emin Arslan, günlük düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme ile birlikte kronik hastalıkların önlenmesindeki en önemli öğesi olduğunu ifade ederek, “Fiziksel aktivite, bireysel olarak kronik hastalıkları önlemede, toplumsal olarak halk sağlığının iyileştirilmesinde etkilidir ve kadın, erkek, her yaştaki bireye fiziksel, sosyal, zihinsel ve ruhsal yararlar sağlamaktadır. Fiziksel aktivite, beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesi, sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımının azaltılması, iş kapasitesinin artırılması, sosyal ilişkilerin güçlendirilmesi gibi durumları olumlu olarak etkilemektedir. Hareketsiz yaşam, tüm dünyada giderek artan bir boyuta ulaşmıştır. Hareketsiz yaşamın neden olduğu bedensel, ruhsal hastalık ve sorunların kaygı verici düzeylerde olduğu otoriteler tarafından kabul edilmektedir. İnsanların acı çekmesi, üretkenlik kaybı ve sağlık kaygıları olması nedeniyle de toplumsal maliyet giderek yükselmektedir. Fiziksel aktivite birçok hastalık için hem önleyici, hem de iyileştirici etkilere sahiptir” dedi.

Fiziksel aktiviteniz ve beslenmek için hareket planı olması gerektiğini savunun İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Emin Arslan, önerilerini şöyle sıraladı:
“Aktivite, egzersiz alışkanlıklarınızı sağlıklı bir beslenme düzeni ile destekleyin, egzersiz öncesi, sırası ve sonrasında yeteri kadar su içmeyi unutmayın. Aç ya da tok olarak egzersize başlamayın. Egzersizden 4 saat önce ana öğününüzü tüketmiş olmalısınız. Aşırı egzersiz besin öğelerine olan gereksiniminizi arttırır, bu nedenle yeterli ve dengeli beslenin. Besin çeşitliliğine önem verin. Egzersizden hemen önce meyve suyu, çikolata, şekerlemeler vb. basit karbonhidrat ve yüksek yağ içeren besinleri tüketmeyin. Egzersizin süresi 1 saati aşıyorsa yüzde 6-8 karbonhidrat içeren içecekler tüketilmesi gereklidir. Televizyon izlerken, bilgisayar karşısında çalışırken veya sadece dinlenirken bir defada 30 dakika dan fazla oturmayın. Esnek bir aktivite planınız olsun. Eğer bir, iki gün hiç egzersiz yapmazsanız kendinizi suçlu hissetmeyin. Unutmayın, aktivitenin aylarca veya yıllarca istikrarlı bir şekilde sürmesi daha önemlidir. Egzersize başlamadan önce doktorunuza danışın ve kendinize birden yüklenerek çok zorlamayın. Aracınızı park edin ve yürüyün. Yürüyüş için bütün olanakları kullanın, günün sonunda kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Eve veya işyerine giderken otobüsten birkaç durak önce inerek geri kalan yolu yürüyün. Asansör yerine merdiven kullanın. Üzgün olduğunuzda veya sıkıldığınızda yürüyüşe çıkın. Arkadaşlarınızla beraber yapabileceğiniz aktivitelere katılın. Akşamlarınızı tembel bir şekilde geçirmeyin. Televizyon izlerken çeşitli egzersizler yapın. Egzersiz yaparken uygun kıyafet ve ayakkabı giyin. Ev işlerinizi yapmak için birini tutmak yerine kendiniz yapın. İşyerinizde, okulunuzda düzenlenen spor turnuvalarına katılın. Fiziksel olarak aktif değilseniz ne zaman ve nasıl aktif olabileceğinizi belirleyin ev işlerine daha çok fiziksel güç harcayın. Yavaş başlayın, kısa bir süre içerisinde çok fazla yapmayın. Bedeninizi dinleyin. Eğer baş dönmesi, mide bulantısı, ağrı ve çok fazla yorgunluk hissedersiniz bu kısa bir süre içerisinde çok fazla egzersiz yaptığınızın göstergesidir. Eğer yaptığınız egzersizle rahatsanız miktarını artırın ve aşamalandırın. Bir haftada beş veya daha fazla gün, yarım saat, orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapmayı amaçlayın.”
Kaynak: İHA