Sanayi Üretimindeki Artış

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin bir önceki aya göre yüzde 1,8 artmasının kendilerini sevindirdiği bildirdi.


Konukoğlu, bugün açıklanan Temmuz 2014 sanayi üretim endeksini değerlendirdiği yazılı açıklamasında, rakamların piyasaların ve sanayicilerin beklentilerinin de üzerinde pozitif geldiğini belirtti.

Ramazanın ve bayram tatilinin etkisiyle sanayi üretim rakamının daha düşük çıkmasının öngörüldüğünü ifade eden Konukoğlu, şunları kaydetti:

"Bir önceki aya kıyasla yüzde 1,8 artış bizi ümitlendirdi. Eylül ve ekim aylarında çok daha iyi neticeler alacağımıza inanıyorum. Önümüzdeki dönem içerisinde Ağustos ayında belki biraz düşüş olabilir ama eylül ve ekim aylarında çok daha iyi neticeler alacağımıza inanıyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimi bitti. Genel seçimlere kadar önümüzde en azından 8 aylık dönem var. Bu dönem içerisinde özellikle şu anda yapılan yeni yatırımlar devreye girecek. Ayrıca Suriye, Irak ve Ukrayna'da problemler olmasına rağmen dünyanın her tarafına ihracat yapabilme kapasitesine sahip olan sanayicilerimiz, ben inanıyorum ki önümüzdeki dönemde ihracatı çok daha farklı bir noktaya götürecektir."

Konukoğlu, 2014 yılı büyüme tahminlerini koruduklarını vurgulayarak, yıl bazında yüzde 4 büyüme tahmininden geri adım atmadıklarını ifade etti.

- GTO Başkanı Eyüp Bartık

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ise temmuz ayında sanayi üretimindeki artışın 3. çeyrek büyümesine olumlu yansıyacağını bildirdi.

Bartık, açıklanan rakamların sanayi üretimindeki artış talebinin devam ettiğinin göstergesi olduğunu belirtti.

Rakamların piyasaların beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini ifade eden Bartık, şunları anlattı:

"Bu durum bize talebin ve buna bağlı olarak üretimin devam ettiğini gösteriyor. Reel sektör özellikle güçlü ihracat pazarlarımızda yaşananlardan dolayı zor bir dönem geçirmesine rağmen çarkları döndürmeye devam ediyor. Sanayicilerimizin bu başarısı desteklenmeli. Temmuz ayındaki bu artış. 3. çeyrek büyümesine olumlu yansır. Reel sektörün çarklarının daha hızlı çevirebilmesi ve bunun neticesinde büyümenin yükselebilmesi için hükümetimizin iş dünyasıyla el ele yeni bir sanayi hamlesi oluşturması gerek. Çarşamba günü açıklanacak olan 2. çeyrek büyüme rakamları beklentimiz yüzde 3,2 civarında olmakla birlikte 2014 yılı için yüzde 4 büyüme hedefinden bir sapma olacağını düşünmüyorum. Öte yandan 2023 için önümüze koyduğumuz 2 trilyon dolar milli gelir için büyüme oranımızın yüzde 8 olması gerekir. Türkiye'nin bunu yapacak gücü var. Yeter ki katma değer üretmeye odaklanabilelim."

Kaynak: AA