Dezavantajlı Öğrencilere 'Erken Üniversite' İmkanı

Harran Üniversitesi bünyesinde kurulan Çocuk Üniversitesi, bölgede ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilere ücretsiz eğitim imkanı sunuyor.


Dünyada 11 yıldır uygulanan "çocuk üniversiteleri" Türkiye'de 5 yıllık bir geçmişe sahip. İlk olarak 2009'da Ankara Üniversitesi tarafından hayata geçirilen projeyi sırasıyla İstanbul, Trakya, Anadolu, İnönü ve Harran üniversiteleri takip etti.

Avrupa Çocuk Üniversiteleri Ağı kurucu üyesi olarak çalışmalarını sürdüren çocuk üniversitelerinde, öğrenciler bilim, kültür, sanat, spor gibi çeşitli alanlarda akademisyenlerden eğitim alıyor.

Eleştirel düşünme yetenekleri geliştirilmeye çalışılan çocuklar, temel yaşam becerilerinin yanı sıra gelecekte seçecekleri mesleklere ilişkin bilgi de alıyor. Yaşları 7 ila 17 arasında değişen çocukların yer aldığı üniversitelerde, eğitimler de çocukların anlayabileceği şekilde programlanıyor.

Harran Üniversitesi bünyesinde kurulan çocuk üniversitesi, kısa sürede bölgedeki dezavantajlı çocuklardan ilgi gördü.

- Bölgeden yoğun talep var

Türkiye'de en fazla çocuk nüfusunun bulunduğu kentlerin başında gelen Şanlıurfa'da düzenlenen eğitim programlarında, çocuklara spordan sağlığa yenilenebilir enerjiden arkeolojiye kadar çeşitli branşlarda ücretsiz eğitimler veriliyor.

HRÜ Çocuk Üniversitesi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hülya Karataş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki kamu kurum ve kuruluşları işbirliği yaparak daha fazla çocuğa ulaşmak istediklerini söyledi.

Özellikle bölge illerindeki zeki ancak ekonomik durumu iyi olmayan çocukların programlara alındığını belirten Karataş, şuana kadar yenilenebilir enerji, İngilizce ve arkeoloji branşlarına yönelik programlar gerçekleştirdiklerini aktardı.

Üniversiteye bölgeden yoğun talep olduğunu vurgulayan Karataş, 250 çocuğun eğitim programlarından faydalandığını ifade etti.

Mesleki beceri kazandırılan çocuklara programların ciddi anlamda katkı sunduğunu gözlemlediklerini dile getiren Karataş, "Bu yıl için planlanan 8 aktif okulumuz var. Bunlardan 4'ünü açtık. TÜBİTAK onaylı proje kapsamında yenilenebilir enerji ile hızlı İngilizce öğrenme okulu açıldı. Şimdi de arkeoloji eğitimi veriyoruz. Bu okuldan da 60 öğrenci faydalanacak. Bu çocuklar dezavantajlı bölgede eğitim gören çocuklardan oluşuyor.''

Karataş, HRÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu ile AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu'nun programın kapsamının ve bütçesinin geliştirilmesine yönelik destek sağladığını sözlerine ekledi.

Öğrencilerden Mehmet Boncuk ise merak ettiği mesleklere ilişkin akademisyenlerden bilgi aldığını aktardı.

Kaynak: AA