Yaşlılıkta Daha İyi Bir Hafıza İçin İpuçları
Acıbadem Ankara Hastanesi Nöroloji ve Ağrı Kliniği Uzmanı Doç.Dr. Ali Kemal Erdemoğlu, daha iyi bir hafıza için ipuçları verdi.
Nöroloji ve Ağrı Kliniği Uzmanı Doç.Dr. Erdemoğlu, bilimsel gelişmelerin nimetlerinden biri olan tıbbi görüntüleme tekniklerinde elde edilen beyin filmleri yaşlanmayla birlikte beyin dokusunda meydana gelen küçülme, beyin kıvrımları ve kafatası arasındaki mesafede açılma, sinir hücrelerini birbirine bağlayan temas noktalarına seyrelme gibi durumlar en başta hatırlama ve tanıma gibi hafıza süreçlerini geri döndürülemez bir biçimde zorlaştırdığını gösterdiğini kaydetti.
Doç. Dr. Erdemoğlu, güncel durumun işaret ettiği noktada zamanla azalan zihinsel yeteneklerin eski haline döndürülmesinin mümkün olmasa da, bu bozulmayı yavaşlatmak için hem bireysel hem de global ölçekte muazzam çaba sergilendiğini vurguladı.
Doç.Dr. Erdemoğlu, yaşlanmanın etkilerini geciktirme konusunda iddialı yöntemlerle gündeme gelen anti-aging endüstrisinin 2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde 115 milyar dolar hacmine ulaşmasının beklendiğini ifade etti.
Doç.Dr. Erdemoğlu, bu amaçla üretilen çeşitli vitaminler, besin takviyeleri, diyetler, egzersiz programları, medikal ve kozmetik ürünler tüm dünyada büyük ilgi gördüğünü kaydederek “Bu ürünlerin pek azının hafıza üzerine olumlu etkileri bilimsel açıdan kanıtlanmış olsa da, alışkanlıklarda yapılacak bazı küçük değişikliklerle daha etkili bir hafıza performansı göstermek mümkün olabilir” dedi.
Etkili bir hafıza performansı için Doç.Dr. Erdemoğlu’nun önerileri şöyle:
"Beyninizi aktif tutun: İşleyen demir ışıldar atasözü beyin performansı için de geçerlidir. Alzheimer hastalığı eğitimsiz kişilerle kıyaslandığında eğitimli kişilerde çok daha az görülmektedir. En basitinden bulmaca çözmek, su doku benzeri zeka oyunlarından oynamak, satranç oynamak, yabancı dil eğitimi almak ileri yaşlarda daha iyi bir hafıza için herkesin kolayca uygulayabileceği etkinliklerdendir.
- Organize olun: Günlük yaşantınızda belli rutinleriniz ve alışkanlıklarınız olsun. Ev anahtarı, araba anahtarı, uzaktan kumanda, cüzdan, saat gibi gündelik eşyaların hep belli yerlerde bulundurulmasını alışkanlık edinirseniz onları aramak için zaman kaybetmezsiniz.
-Stresten mümkün olduğunca uzak durun: Kronik hale gelmiş baskı ve stres de kafa karışıklığı oluşturarak hafıza bozukluğuna sebep olur. Stres yönetimi konusunda daha etkili stratejiler öğrenmek için kendinizi geliştirin.
- İyi uyuyun: Uzun süreli uykusuzluk ve yorgunluğun ilk etkilediği bilişsel mekanizmalardan biri hafızadır. Unutkanlık ve dalgınlık şikayetleriyle mücadele etmek adına ilk önce yeterli, sağlıklı ve dinlendirici bir uyku düzeniniz olması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.
- Dikkat ve konsantrasyon önemlidir: Unutkanlığın bir diğer sebebi de hatırlanması gereken şeye ilk başta yeterince dikkat sarf edilmemesidir. Her gün alışveriş yaptığınız manavın giydiği kazağın rengine dikkat etmediyseniz, sonrasında hatırlamanız da mümkün değildir. Bilhassa yeni tanışılan kişilerin isim ve soyadına, mesleğine, bedenindeki ve simasındaki ilginç olabilecek noktalara özel dikkat gösterin.
- Vitamin ve antioksidanlarca zengin besinler tüketin: Sadece düzenli 3 öğün yemek sağlıklı bir beslenme için yeterli değildir. Özellikle B, C, E vitaminlerini vücudun ihtiyacı ölçüsünde sağlayacak zenginlikte bolca meyve ve sebze de tüketmek elzemdir.
- Kilo kontrolü ve obeziteyle mücadele: Günümüzde obezite hem tek başına çok ciddi bir sağlık sorunu teşkil etmekte, hem de kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı ve çeşitli metabolik bozukluklara zemin hazırlamaktadır. Aşırı kilo nasıl kalbi besleyen damarları daraltarak kardiyovasküler sorunlara davetiye çıkarıyorsa, yine benzer şekilde beyni ve sinir hücrelerini besleyen damarları da tıkayarak çeşitli zihinsel becerileri sekteye uğratmaktadır.
- Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin: Düzenli aerobik egzersiz kan dolaşımını daha etkili hale getirerek beynin beslenmesine ve atık materyallerin beyinden uzaklaştırılmasına neden olur. Dahası, aktif yaşam tarzını benimsemiş kişiler daha iyi uyur, stresle daha iyi mücadele eder, zihinsel performansı olumsuz yönde etkilediği bilinen alkol, ilaçlar, sigara, uyuşturucu gibi faktörlerden de uzak dururlar.”