'5. Apimedica ve 4. Apiquality Forumu'

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği'nin organize ettiği "5. Apimedica ve 4. Apiquality Forumu" oturumlarla devam ediyor.


Dünya Arıcılar Birliği üyelerinin katılımıyla Palandöken Kayak Merkezi'nde süren forumun ikinci gününde, arı ürünlerinin sağlık üzerine etkisi, arı sütünün analizi ve saflaştırılması, Kafkas arı ırkının halk elinde korunması, ısıl işlemin balın yapısında meydana getirdiği değişiklikler gibi konular ele alınıyor.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de düzenlenen uluslararası forumlarla kongrelerin arıcılığın yaygınlaşması ve gelişmesinde önemli olduğunu söyledi.

Kasım ayında Muğla'da önemli bir kongre daha düzenleneceğini anımsatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Dünyanın her yerine gidiyoruz ve oralarda araştırmalarımızı tespitlerimizi yapıyoruz. Birlik olarak ülkemizde dünyanın önemli organizasyonlarının yapılması için de ayrıca girişimlerde bulunuyoruz. Türkiye'de yapılan her arıcılık kongresinde birlik olarak yer alıyoruz. Muğla'da, kasım ayında yapılacak önemli bir kongre var ve bu da uluslararası yapılacak. Bu kongrenin dışında, bal fuarı gerçekleştireceğiz. 2017 yılında ise İstanbul'da yaklaşık 10-15 bin kişinin katılacağı bir uluslararası organizasyon var. Girişimler ve çalışmalar sayesinde devletin son yıllarda artırdığı desteklerle arıcılıkta önemli bir noktaya geldik. Destekler böyle devam ederse dünyanın bir numarası olacağımıza inanıyorum. Gözümüzü bir numaraya diktik ve dünyanın bir numarasına oturacağız."

Yılmaz, hedeflerinin gençleri arıcılığın içine çekmek olduğunu ve yaşlı arıcı nüfusunu gençleştirmek istediklerini ifade etti.

Türkiye'de gençlerin arıcılık yapmaya başlamasının ülke ekonomisi içinde karlı olacağını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Destekler sayesinde iyi yerlere geldik fakat bizim amacımız gençleri buraya taşımak. Ben mesela babamın yanında yetiştim. Arıyı seven bunu bırakamaz. Gençlerimizi bu mesleğe adapte etmeliyiz. Ülkemizdeki genç nüfus oranı fazla. Gençleri arıcılığın içine çekersek daha iyi olacak. Ülkemizde arıcıların yaş ortalaması ilerledi, gençleri bu işin içine katarsak arıcılık 20 yıl sonraki arıcılık daha iyi bir noktada olur. Bunun için birlik olarak stratejik planlarımızın arasına bunlarla ilgili çalışmalarımızı koyduk."

Forumun düzenlendiği otelde açılan arıcılık ürünleri stantları ise davetlilerin ilgisini çekiyor.

Kaynak: AA