İzmir’de Yüzde 20 Civarında Gebe Kurbanlık Tespit Edildi

Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, gebe olduğundan şüphe edilen kurbanlıkların tespiti için ekip oluşturdu.

Ekiplerin çalışmaları kapsamında İzmir’de şimdiye dek yüzde 20 oranında gebe kurbanlık tespit edildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal ve İzmir İl Müftüsü Ramazan Muslu, Kurban Bayramı öncesi kurbanlıkların sağlık durumlarıyla ilgili denetim ekipleriyle birlikte Bornova'daki Işıkkent Kurbanlık Hayvan Pazarı'nda incelemelerde bulundu. İzmir’de gebe olduğundan şüphe edilen kurbanlıklar için ekip oluşturulduğunu belirten Güldal, kurbanlıklar üzerinde yapılan ultrason taramalarında hayvanların gebe olup olmadığının tespit edildiğini belirtti.

Şimdiye dek yapılan taramalarda yüzde 20'ye yakın kurbanlığın gebe olduğu bildirildi.

Gebe olduğundan şüphe duyulan kurbanlıklar, 10 TL ücret karşılığında ekipler tarafından ultrasona sokuluyor.

FİYATLAR BELİRLENDİ
İnceleme sırasında açıklamalarda bulunan Güldal, İzmir İl Müftülüğü koordinasyonunda çalışan İl Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun bu yıl yedi kurbanlık satış merkezi, 27 satış ve kesim merkezi, 34 de kesim merkezi belirlediğini, kesim fiyatının büyükbaş için bayramın ilk günü 220 lira, diğer günler 200 lira, küçükbaşta ilk gün 60 lira, diğer günler 50 lira olarak belirlendiğini kaydetti.

BELGELERE DİKKAT
Kurban Bayramı’nda satılacak kurbanlıkların bazı belgelere sahip olması gerektiğini belirten Güldal, kurbanlık olarak satılan hayvanların pasaportu, küpesi, nakil belgesi ve sağlık raporu olması gerektiğini, vatandaşların bu belgeleri hayvanı satan kişiden de isteyebileceğini ifade etti.

Güldal, şu ana kadar yapılan denetimlerde belge sorunu olan bir hayvana rastlanmadığını, tehlike oluşturacak bir hastalık bulgusunun da olmadığı bilgisini verdi.

GEBE OLDUĞU TESPİT EDİLİYOR
Kurbanlıklar üzerinde yapılan ultrason taramaları hakkında da bilgi veren Güldal, ”Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun maddi kaynağıyla mobil ultrason cihazı alındı. Alıcı ya da satıcıların hayvanın gebeliğinden şüphe etmesi halinde arkadaşlarımız giderek kontrolünü yapabiliyor. Gebe olduğu belirlenirse kurbanlık olmasına izin verilmiyor. Satış alanından çıkarılıyor ve tekrar girmemesi için denetim yapılıyor" dedi.

Kaynak: İHA