Çin'in En Büyük Camisinin İmamının Öldürülmesi

Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin Kaşgar vilayetinde, temmuz ayında ülkenin en büyük camisinin imamı Cuma Tahir'in öldürülmesi olayının arkasında olduğu öne sürülen iki kişiye idam cezası verildi.

Şinhua ajansının haberine göre, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Kaşgar Orta Halk Mahkemesi, "radikal grup oluşturmak, yönetmek ve adam öldürmek" suçlamasıyla Gani Hasan ve Nurmehmet Abidilimit'e idam cezası verdi.
Mahkemenin ayrıca Ataullah Dursun adlı kişiye de "radikal gruplara katılmak ve cinayet" suçlamasıyla ömür boyu hapis cezası verdiği ifade edildi.
Diğer yandan mahkeme Gani Hasan'ın oluşturduğu grubu etkileyerek eğittiğini öne sürdü.
Kaşgar'daki Id Kah Camisi'nin imamı Cuma Tahir, 30 Temmuz'da sabah namazının ardından öldürülmüştü. Polis, ellerindeki bıçakla polise direndiği öne sürülen Turghun Dursun ve Memetcan Remutillan'ı öldürmüş, Nurmehmet Abidilimit'i gözaltına almıştı.
Çin, son dönemde Sincan başta olmak üzere ülke genelinde önlemleri artırırken, "bölücü ve radikal" olduğu iddia edilen kişilerin gözaltı ve yargılanma süreçlerine ilişkin detaylı bilgileri kamuoyu ile paylaşmıyor. Olayların ardından sadece verilen cezalar resmi medya aracılığıyla kamuoyuna duyuruluyor.
Kaynak: AA