Zambiya'dan Türk İş Adamlarına Yatırım Daveti

Zambiya'nın Ankara Büyükelçisi Miriam Kaseba Mulenga, yatırımcıları ülkelerine çekmek için hükümetlerinin önemli teşvikler verdiğini belirterek İzmirli iş adamlarını ülkesine yatırım yapmaya davet etti.

Mulenga, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İzmir Fahri Konsolosu Tamer Taşkın ve elçilik çalışanları ile birlikte İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti.
Burada konuşan Mulenga, Türkiye'nin 2011'de Zambiya'da büyükelçilik açmasının ardından kendilerinin de Ankara'da elçilik açtığını, bunların iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi adına önemli olduğunu belirtti.

İzmir'in ekonomik potansiyelini ve İzmir Ticaret Odası'nın gücünü iyi bildiklerini, bu nedenle ziyareti gerçekleştirdiklerini anlatan Mulenga, ülkesinin çok önemli doğal zenginlikleri olduğunu, turizm yatırımlarına ihtiyaçları bulunduğunu ifade etti.

Tarım ve madencilik alanında katma değer eklenmiş ürünlerin üretilmesini istediklerini, önemli miktarda bakır ihraç ettiklerini dile getiren Mulenga, şunları kaydetti:
"Ülkemize gelecek yatırımcıların bunları işleyecek yatırım yapmasını istiyoruz. Yatırımcıları ülkemize çekmek için hükümetimiz önemli teşvikler veriyor. Örneğin tarım alanında 99 yıllığına toprak tahsis ediliyor. İzmirli iş adamlarını İzmir Ticaret Odası aracılığıyla ülkemizde görmek isteriz. Zambiya'ya yapılacak yatırımlar ile sahra altı ülkeleri başta olmak üzere Afrika'da geniş bir pazara ulaşmak mümkün."
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da ülke olarak Afrika'ya büyük önem verdiklerini, oda olarak da Afrika ülkeleri ile ilişkileri geliştirmek için yoğun çalışma yaptıklarını belirtti.

Zambiya ile Türkiye arasındaki dış ticaretin 22 milyon dolar gibi çok düşük bir rakamda olduğuna dikkati çeken Demirtaş, bunun arttırılması için çalışılması gerektiğini ifade etti.

Demirtaş, özellikle tarım ve turizm alanındaki yatırım imkanlarının oda üyeleri açısından çekici olabileceğine işaret etti.
Konuk büyükelçi Mulenga, ziyaret sonunda Demirtaş'a ülkesinde çıkartılan bakırdan yapılmış Afrika haritası şeklinde bir saat hediye etti. Demirtaş da Mulenga'ya ipek şal ve İzmirli kadınlar tarafından yapılan gümüş bir bileklik verdi.
Kaynak: AA