Tillo'daki 'Işık Hadisesi'

Siirt'in Tillo ilçesinde, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin 250 yıl önce yaptırdığı ışık düzeneğiyle güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması hadisesi izlendi.

Valiliğin organize ettiği etkinlik çerçevesinde, sabah namazının ardından Tillo ilçesinde bulunan meydanda toplanan yurdun dört bir köşesinden gelen vatandaşlar, tekbir ve salavatlar eşliğinde kurulan dev ekrandan sinevizyon aracılığıyla 05.40'da gerçekleşen "ışık hadisesi"ni izledi.
Etkinliğe katılan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, Vali Mustafa Tutulmaz, AK Parti Siirt Milletvekilleri Afif Demirkıran ve Osman Ören de ışık hadisesini türbede izleme imkanı buldu.
Bakan Elvan, yaptığı açıklamada, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin pozitif ve İslami ilimlerde hocası İsmail Fakirullah Hazretleri tarafından yetiştirildiğini anlattı.
"Bugün bu manevi ve güzel ortamda Tillo'da bulunmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum" diyen Elvan, şunları söyledi:
"İsmail Fakirullah Hazretleri'nin talebesi İbrahim Hakkı Hazretleri hem pozitif bilimler konusunda İslami yanında çok önemli bilgi birikim sahibi biriydi İsmail Fakirullah Hazretleri katkılarıyla. Hocasına duymuş olduğu saygıdan dolayı, gündüzün geceye eşit olduğu gün olan 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde Tillo'ya ilk güneş ışığı İsmail Fakirullah Hazretleri'nin sandukasına yansımaktadır. Daha sonra Tillo'ya güneş doğmaktadır. Bu hocasına olan saygının, sevginin ve bağlılığın dinine olan, İslam olan aşkının bir ürünüdür diye düşünüyorum. Bu güzel günü bize yaşatmaya vesile olan genel başkan yardımcımız Yasin bey ve tüm milletvekili arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz."
Işık hadisesinin ardından türbe ve çevresinde incelemelerde bulunan Bakan Elvan, İbrahim Hakkı Hazretleri'nin eserlerinin bulunduğu özel müzeyi ziyaret etti.
Bakan Elvan daha sonra ışık hadisesinin başlama noktası olan Kaletül Üstat Tepesi'ne giderek buradaki duvarı inceledi.
- Işık hadisesi
İbrahim Hakkı Hazretleri, Tillo'da hocası İsmail Fakirullah'ın 1734 yılında vefat etmesinin ardından çok üzülmüş ve "Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim" diyerek arayış içerisine girmiş. Hocasının yan tarafında kule bulunan türbe ile Tillo'nun yaklaşık 2,5 kilometre uzağındaki tepe üzerinde taş bir duvar yapmış.
Her yıl ekinokslarda 21 Mart ve 23 Eylül günlerinde doğan güneşin duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen ilk ışınları kuledeki ayna vasıtasıyla ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna yansıyordu. 1960'lı yıllarda yapılan restorasyonda, pencerenin yerinin değişmesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmişti. 2011 yılında ülkemizin değişik üniversitelerinden gelen bilim adamlarının yaptıkları çalışmayla yeni bir pencere açılarak, olayın tekrar izlenmesi sağlandı.
Kaynak: AA