Buski, 25 Yıllık Yatırımı 5 Yıla Sığdırdı

Bursa BüyükşŸehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü İsmail Hakkı LJetinavcı, 25 yılda gerçekleşŸtirilen alt yapı yatırımının neredeyse yarısını son 5 yılda hayata geçirdiklerini belirterek, "Toplam 70 kilometrelik dere temizliğŸi ve ıslahının 60 kilometrelik bölümü ve 1000 kilometrelik yağŸmur suyu hattının 500 kilometrelik kısmı 2009 -2014 yılları arasında gerçekleşŸti" değŸerlendirmesinde bulundu.


LJetinavcı, yaptığŸı yazılı açıklamada, su baskınlarının önlenmesine yönelik olarak yağŸmursuyu ve kanalizasyon hatlarının ayrılmasına yönelik çalışŸmaların yüzde 95 oranında tamamlandığŸını bildirdi.

BUSKİ'nin kuruluşŸunu takip eden 25 yıllık süreçte yaptığŸı 6 bin kilometrelik içme suyu hattının 2 bin 650 kilometresinin 2009-2014 döneminde gerçekleşŸtiğŸini vurgulayan LJetinavcı, şŸunları kaydetti:

"Yine 25 yılda yapılan toplam 3 bin kilometrelik kanalizasyon hattının 1000 kilometrelik kısmı son 5 yılda yapıldı. Toplam 70 kilometrelik dere temizliğŸi ve ıslahının 60 kilometrelik bölümü ve 1000 kilometrelik yağŸmur suyu hattının 500 kilometrelik kısmı 2009-2014 yılları arasında gerçekleşŸti. Altyapıda son 5 yıllık dönemde gerçekleşŸtirilen çalışŸmalar, 25 yılın toplamının neredeyse yarısına tekabül etmektedir."

LJetinavcı, yağŸmur suyu ve kanalizasyon hatlarının ayrım çalışŸmalarında yüzde 95'e varan sonuca ulaşŸıldığŸını ifade ederek, gelişŸmişŸ ülkelerdeki yağŸmur suyu hatlarının projelendirilmesinde uygulanan kriterlerin BUSKİ'de de uygulandığŸına dikkati çekti.

Bursa'da 2006 yılına gelinceye değŸin atık suların arındırılacağŸı arıtma tesislerinin bulunmadığŸını, DoğŸu ve Batı arıtma tesislerinin 2006 yılında hizmete girdiğŸini anımsatan LJetinavcı, mevcut arıtma tesislerine ilaveten Gemlik, Mudanya, KurşŸunlu, Akçalar, Badırga ve Küçükkumla'da 6 yeni arıtma tesisini daha hizmete sunmaya hazırlandıklarını bildirdi.

LJetinavcı, Nilüfer Deresi'nin yeniden Bursa'ya kazandırılmasını hedefleyen Samanlı Kolektörü ile Barakfakih ve Panayır kolektörlerinin inşŸaatlarında sona gelindiğŸini, atık su arıtma tesislerinden kaynaklanan koku sorununun giderilmesine yönelik çamur yakma ünitesinin de inşŸaatına çok yakın bir zamanda başŸlanacağŸını belirtti.

Gemlik Körfezi'ndeki atık suları arıtma tesislerine taşŸıyacak kolektör ünitelerinin yapım anlaşŸmasının imzalandığŸını ve Uluabat Gölü'nü atık sulardan arındıracak kolektör hattı ihalesinin tamamlanmak üzere olduğŸunu kaydeden LJetinavcı, "Bununla birlikte Fadıllı bölgesine yapılan arıtma tesisi ile atık sular arıtılacak. Nilüfer Deresi boyunca Badırga'ya kadar olan bölgeye kolektör inşŸaatları yaparak tüm atık suları Badırga'da inşŸa edilecek arıtma tesisinde arıtmaya tabi tutacağŸız" görüşŸünü iletti.

 
Kaynak: AA