Ebso'da İş Güvenliği ve Sağlığı Eğitimi

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), iş güvenliği ve sağlığı eğitiminde farkındalık oluşturmak için düzenlediği bilgilendirme toplantılarına devam ediyor.

Ebso'da İş Güvenliği ve Sağlığı Eğitimi

EBSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Endüstri İlişkileri Çalışma Grubu Başkanı Ateş İlyas Demirkalkan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı işbirliği ile gerçekleşen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun getirdiği hükümler hakkında 30. toplantıya ev sahipliği yaptıklarını belirterek, “EBSO, hızla yenilenen ve yeni tedbirlerle genişletilen mevzuata uyum sağlama konusunda büyük bir hassasiyet gösteriyor. Düzenlediğimiz toplantılarla bölgemiz sanayicilerinin önemli bir bölümüne ulaşarak İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun getirdiği hükümler hakkında farkındalık yarattık. Amacımız iş sağlığı ve güvenliği konusunda bölgemiz ve ülkemizin daha iyi noktalara gelmesine katkı sunmak” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkan Yardımcısı Ergün Göktaş, İş Başmüfettişleri İlknur Özkan ile Tuncay Halaçoğlu’nun da katıldığı toplantıda konuşan Demirkalkan, “Bizler sanayiciler olarak, gerek işyerlerimizin ve çalışanlarımızın huzur ve güvenliğinin sağlanması, gerek ülke ekonomimizin iş kazaları dolayısıyla taşıdığı yükten kurtulabilmesi amacıyla söz konusu kanunun uygulanması açısından ciddi sorumluluklar taşıyoruz” dedi.

Demirkalkan, geçtiğimiz aylarda Soma’da yaşanan maden faciasının ardından İstanbul’da asansör faciası karşısında üzüntülerini dile getirerek, “Ülkemizde ne yazık ki, her gün ortalama 172 iş kazası meydana gelirken, bunların 3’ü ölüm ve 6’sı iş görmezlikle sonuçlanmaktadır. Ülkemizde son dönemde yaşanan Soma faciası, asansör kazası gibi iş kazaları hepimizi derinden etkilemiş ve konuya olan yaklaşımımızı değiştirmiştir. Bütün bu olumsuzlukları önlemek, iş sağlığı ve güvenliği bilincini artırmak ve çalışma hayatına bu kültürü yaymak amacıyla mevzuat çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmalar içinde en önemlisi ise 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’dur” diye konuştu.

SANAYİCİ SORUMLULUĞUNUN FARKINDA
Demirkalkan, sanayicinin iş yerlerinin ve çalışanların huzur ve güvenliğinin sağlanması, ülke ekonomisinin iş kazaları dolayısıyla taşıdığı yükten kurtulması amacıyla 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun uygulanması konusunda taşıdığı sorumluluğun farkında olduklarını vurguladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkan Yardımcısı Ergün Göktaş ise iş sağlığı ve güvenliğinin devamını sağlamak için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Göktaş; “Denetimle her şeyi çözemezsiniz. Denetim yaptığınız alan işin çok küçük bir kısmı olabilir. Bu yüzden bunu denetimle değil sürdürülebilirlikle çözebiliriz” dedi.

İş Başmüfettişi İlknur Özkan da 2014’te iş kazaları sonunda yaşanan ölümler konusunda bir rekora doğru gidildiğini belirterek, Belgeler, evraklar tamam ama önemli olan sahada alınan önlemlerin etkinliği. İş güvenliği işletmenin düzenini sağlar. Bu da iş kazalarının önüne geçilmesini. İş güvenliği iş verimini ve üretimini doğrudan etkiler” dedi.

İş Başmüfettiğişi Tuncay Halaçoğlu da 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Hakkında bilgi vererek İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü ile İş Kazaları ve Meslek Hastalıklarının Hukuksal Boyutları hakkında açıklamalarda bulundu.
Kaynak: İHA