Asırlık Değirmende Randevuyla Buğday Öğütüyorlar
Muradiye ilçesinde 100 yılı aşkın süredir hizmet veren su değirmeni, buğdayını öğütmek isteyen vatandaşlardan büyük ilgi görüyor.
Gelişen teknolojiye rağmen ayakta kalan su değirmeninde buğday öğütmek isteyenler, günler öncesinden randevu alıyor.
İlçeye 15 kilometre mesafedeki Yeni köydeki değirmenin sahibi Cemil Tayganer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların su değirmenine hala büyük ilgi duyduğunu söyledi.
Değirmeni 16 yıl önce babasından devraldığını belirten Tayganer, değirmeni babasından önce dedelerinin işlettiğini belirtti.
Değirmenin bir asrı aşkın süredir ayakta kaldığını ifade eden Tayganer, "Değirmen yılda iki ay çalışıyor. Her teneke başı 800 gram buğdayı ücret olarak alıyorum. Aldığım buğdayla da çoluk çocuğumun ihtiyacını karşılıyorum" diye konuştu.
Buğdayı tenekelere boşaltırken kendi payı için "çirnik" adlı ölçü aletinden yararlandığını kaydeden Tayganer, yıllardır bu ölçü aletinin değişmediğini ve her tenekeden bir çirnik olarak hakkını aldığını ifade etti.
Tayganer, "Elektrikli değirmene 200 teneke buğday götürürseniz 20 teneke buğday alırsınız. Bu değirmenden ise 20 değil 10 teneke buğday alınır. Diğer değirmenle yarı yarıya bir fark vardır ancak bunun lezzetini de veremez" dedi.
- "Ekmeği daha sağlıklı şekilde tüketiyoruz"
200 teneke buğdayını öğütmek için Çaldıran Avcıbaşı Mahallesi'nden gelen Mirbahattin Çelikyiğit ise değirmende öğüttükleri unla sağlıklı ekmek tükettiklerini söyledi.
Çelikyiğit, şunları söyledi:
"Sağlığımız için her yıl ekinimizi getirip burada öğütüyoruz. Ben iki haftadır sıra bekliyordum ancak bugün sıra bana geldi. Öğütmek için 200 teneke buğday getirdim. Bu benim 24 saatimi alacak. Gece de burada kalıyoruz ve iki kişiyle iki günde buğdayımızı öğütüyoruz. Fırın ekmeğini yiyemiyoruz. Bu ekmeğimiz daha sağlıklı ve tadı da daha lezzetli. Yüz yıllardır bu geleneğimiz böyle devam ediyor. Biz de bu geleneği sağlığımız için devam ettireceğiz. Bu değirmenler olduğu müddetçe biz de buğdayımızı buraya getirerek öğüteceğiz."
Yüzü un içinde kalan İrfan Arslan da 200 teneke buğdayı öğütmek için iki günden beri değirmende olduğunu anlatarak, "Ektiğimiz buğday bize yetmiyor. Bu unu çarşıdan aldığımız una karıştırıp tüketiyoruz" şeklinde konuştu.
Babacan Mahallesi'nden gelen Özgül Yıldırım ise değirmene getirmeden önce buğdayı yıkadıklarını ve böylece buğday içindeki acı bitkilerin ayıklandığını vurguladı.
Buğdayı kuruttuktan sonra değirmene getirip öğüttüklerini ifade eden Yıldırım, bu unu kullanarak tandırda ekmek pişirdiklerini, daha sağlıklı olan bu ekmeğin uzun süre bayatlamadığını ve tazeliğini koruduğunu sözlerine ekledi.