Soma Komisyonu, Can Gürkan'ı Dinleyecek

TBMM Soma'daki Maden Faciasını Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, komisyon çalışmaları kapsamında aralarında Soma Holding Yönetim Kurulu Vekili ve CEO'su Can Gürkan'ın da bulunduğu tutuklu maden işletmesi sorumlularıyla görüşeceklerini bildirdi.

Alaboyun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, komisyon olarak yapmayı öngördükleri görüşmelerin büyük bölümünü tamamladıklarını, bundan sonraki süreçte Aliağa Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan maden işletmesi sorumlularıyla Eylül ayının son haftası içinde görüşmeler gerçekleştirmeyi planladıklarını kaydetti.

Ardından kazaya bizzat maruz kalmış işçilerle tekrar görüşeceklerini anlatan Alaboyun, Soma'ya yaptıkları ziyarette 24 işçi ile görüştüklerini bunlardan yalnızca dördünün kaza anında olay yerinde olan kişiler olduğunu belirtti.

Alaboyun, "Sadece dört kişiden aldığımız bilgilere göre resmin bütününü çıkarmak yanlış olabilir kanaatindeyiz. Kaza anında orada olan 4, 5 işçimizin daha ismini tespit ettik, onlarla da görüşeceğiz" dedi.

Bu görüşmelerin ardından Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'ı komisyona davet edeceklerini aktaran Alaboyun, "Alp Bey'i dinlememek gibi, bu konuyu gözardı edelim gibi bir yaklaşım yok. Bu konuda spekülasyonlar yapılıyor, ancak dinlenecek" değerlendirmesinde bulundu.
Kazanın meydana geldiği madene de ineceklerini anlatan Alaboyun, şunları kaydetti:
"Olay yerine görmemiz gerekiyor. Elbette ki kaza anından sonra orada çıkan yangın, göçükler, tekrar ocağın açılmasıyla ilgili çok büyük farklılıklar olur. Çünkü yeraltı maden işletmeleri yer üstü gibi değildir. Kömür ocakları biyolojik bir yapıdır ve sürekli değişir. Önümüzde üç adım var. Bunlardan biri tutuklu olanları ziyaret edeceğiz, görüşlerini alacağı, işçilerden dinlediklerimiz çerçevesinde onlara sorular yönelteceğiz. Diğeri, olay anında orada olan ve kurtarmaya katılmış işçi arkadaşlarımızı dinleyeceğiz. Bir diğeri de madene ineceğiz. Olayın bütün resmi ortaya çıkmazsa, yüzde 80, 90 şundan dolayı oldu diyemezsek çözüm üretemeyiz."

-Dört aşamalı rapor hazırlanacak

Alaboyun, komisyonun çalışmalarını tamamlamasının ardından dört bölümlü bir rapor hazırlamayı hedeflediklerini belirterek, ilk iki bölümün kömür üretimi, madenler ve maden kazaları ile Soma madenine ilişkin teknik bilgilerden oluşacağını ve okuyan kişilere ön bilgi niteliği taşıyacağını söyledi.

Üçüncü bölümün de Soma'da meydana gelen kazanın oluş yeri ve sebebine ilişkin hazırlanacağını ifade eden Alaboyun, dördüncü bölümün ise kısa, orta ve uzun vadeli önerilerden oluşacağını vurguladı. 250 işçinin hayatını kaybetti s panosunda çalışanlar arasında tek hayatta kalan kişiyle görüşme yapıldığını, kayda alınan bu görüşmenin komisyon üyeleriyle paylaşıldığını aktaran Alaboyun, ön hazırlık niteliğindeki görüşmenin ardından komisyon üyelerinin bu işçi ile yüz yüze görüşerek ayrıntılı bilgi alacaklarını ve kendisine sorular yönelteceklerini bildirdi.
Yeraltı madenciliğin teknik bilgi gerektiren bir konu olduğunun altını çizen Alaboyun, raporu her açıdan ayrıntılı şekillerle de destekleyeceklerini ve anlaşılır hale getireceklerini dile getirdi.

-"Mutlaka bir madencilik bakanlığı kurulmalı"

Raporun en önemli bölümünün öneriler kısmı olacağına işaret eden Alaboyun, "Bana göre mutlaka bir madencilik bakanlığı kurulmalı. Biz yerin üstünü imar etmişiz ama yerin altını ihmal etmişiz. Yeraltında her şeyin bir standardı olmalı ve mutlaka uygulanmalı. Evimizde kullandığımız kablolara bile standart koyuyoruz ama yer altında genel tanımlara göre hareket ediyoruz. Bu genel tanımlarla çözüme varamıyoruz. Standartlar olursa kişiler bunu yapmaya kendini mecbur hissedecek, uygulamazsa da yaptırımı olacak" değerlendirmesinde bulundu.

-"1 ay ek süre isteyeceğiz"

Alaboyun, Soma'da yaşanan bir kaza olduğunu, kazanın olduğu yerde de mutlaka ihmal bulunduğunu ifade etti.


Komisyonun 20 günlük çalışma süresi kaldığını hatırlatan Alaboyun 1 aylık ek süre isteyeceklerini belirterek, olayın kapsamlı bir araştırmayı gerektirdiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA