Manisa'da Sulama Kanalında Çocukların Boğulması

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, önceki gün DSİ'ye ait sulama kanalında yaşanan boğulma hadisesine ilişkin "Bütün gücümle o kanalların bir an evvel borulu sisteme dönmesi için ne gerekiyorsa yapacağım" dedi.

Vali Bektaş, Meryem (7) ve Yiğitcan (6) Tatlı kardeşlerin haftasonu DSİ kanalında boğulmasına ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. Hayatlarını kaybeden çocukların ailesine başsağlığı ve sabırlar dileyen Bektaş, "Sulama kanalları bizim hayatımızın ekonomimizin can damarları. Bunlar insanlara hizmet olsun diye, paralar harcanarak yapılmış" dedi.

Sulama kanallarının üzerlerinin kapatılması için vatandaşların zaman zaman başvurduğunu söyleyen Vali Bektaş, daha önce bazı yerlerde bunun yapıldığını ancak vatandaşlar tarafından tekrar açıldığı bildirdi. Kanalların etrafına çekilen tel örgülerin de vatandaşlar tarafından kaldırıldığını söyleyen Bektaş, şöyle konuştu:
"Kanalı kapatmak işin tekniğine uygun değil, çünkü bu kanalın zaman zaman temizlenmesi gerekiyor. Kapalı kanalı temizleyemiyorsunuz, yani işin birçok teknik zorlukları var. DSİ Bölge Müdürlüğünün, şehir içindeki kanalların borulu sisteme dönmesi konusunda bir projesi var. O da çok büyük maliyet gerektiriyor. Büyük borular ile suyu yeraltına alacaksınız. Netice itibari ile bu iki çocuğun hayatından daha değerli değil. Ben bütün gücümle o kanalların bir an evvel borulu sisteme dönmesi için ne gerekiyorsa yapacağım."
Vatandaşlara uyarılarda bulunan Vali Bektaş, "insanımız da lütfen orada o kanal varken burada sürekli bu tür kazalar yaşanırken, vatandaşımız da çocuğuna sahip çıksa, biraz daha korusa, biraz daha gözetse biraz daha dikkatli olsa, biraz daha az acı yaşasak diye söylemeden edemiyorum. Ben geldiğimden bu tarafa sulama kanalında iki çocuk boğuldu. Başka bir gölde balık tutmaya giden başka bir olay yaşandı. Yani bu bizi yoruyor ve sıkıntıya sokuyor. Artık bunları yaşamak istemiyoruz" diye konuştu.

- Muhtar:"Sorumluları Manisa'yı yönetenlerdir"
Öte yandan, sulama kanalının içinden geçtiği 5 mahallenin muhtarı kanalın üzerinin kapatılması için basın açıklaması yaptı.
Muhtarlar adına, hayatlarını kaybeden Meryem ve Yiğitcan Tatlı kardeşler için kanalın başında kurulan taziye çadırının önünde açıklama yapan Turgut Özal Mahalle Muhtarı İsmet Bakşi, bugüne kadar 20'nin üzerinde çocuğun sulama kanalında hayatını kaybettiğini söyledi.

Yaşanan olayın kader olmadığını, ihmal olduğunu ve bunun başlıca sorumlularının Manisa'yı yönetenler olduğunu savunan Bakşi, "Bir an önce çok küçük bir para tutan bu tür işleri yapsınlar artık. Manisa'nın ortasında DSİ hala ilkel şartlarda sulama kanalı geçiriyor. Dünyanın her yerinde damlama sistemi kullanılırken biz hala ilkel şartlarda yaşıyoruz. Manisa'da su kanalı şehrin göbeğinde kalmış" dedi.

Kaynak: AA