Adıyaman ve Osmaniyeli Ailelerin Çapraz Nakil Kardeşliği

Antalya'da çapraz nakil yöntemiyle 54 yaşındaki Zeliha Kuyu, Türkan Şahin'den, Türkan Şahin'in böbrek yetmezliği çeken oğlu Şazenuş Şahin ise Zeliha Kuyu'nun oğlu Mehmet Kuyu'dan aldığı böbrek ile sağlığına kavuştu.

Osmaniye'de yaşayan 17 yaşındaki Şazenuş Şahin, 1 yaşındayken böbrek reflüsü rahatsızlığı çekmeye başladı.

Şahin'e 5 yaşına geldiğinde böbrek yetmezliği çektiği bildirildi.

Şahin, 12 yıl süreyle periton diyalize girmeye başladı.

Hayatının en güzel yıllarını diyaliz merkezlerinde geçirmek zorunda kalan Şahin'e, bu süre içerisinde ailesi böbreğini vermek için gönüllü oldu ancak kan grubu sorunu nedeniyle nakil gerçekleşemedi. Şahin'e bu süre içerisinde kadavradan da uygun böbrek bulunamadı.
- Çözüm çapraz nakilde bulundu
Adana'daki bir özel hastanede tedavi gören aileye, doktorlar çapraz nakil için Antalya'yı önerdi. Aile, Medical Park Antalya Hastanesine başvurdu. Bu sırada hastaneye çapraz nakil için Adıyaman'da yaşayan ve 3 yıldır böbrek yetmezliği çeken 54 yaşındaki Zeliha Kuyu da başvuruda bulundu. Yapılan tetkiklerde iki ailenin çapraz nakli için engeli bulunmadığı bildirildi
Aynı hastanenin organ nakli merkezi başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş ve ekibi tarafından gerçekleştirilen ameliyatla Zeliha Kuyu'ya Türkan Şahin'den, Türkan Şahin'in oğlu Şazenuş Şahin'e ise Zeliha Kuyu'nun oğlu Mehmet Kuyu'dan (38) alınan böbrek nakledildi.
Naklin ardından, Şazenuş Şahin ve Zeliha Kuyu sağlıklarına kavuştu.
- Aile gibi oldular
Naklin ardından diyalize girmekten kurtulan lise öğrencisi Şazenuş Şahin, ""Hiç tanımadığım bir insan bana hayat verdi. Hepimiz bir aile olduk. Artık hayallerimi gerçekleştirmek için okuluma sağlıklı bir şekilde devam edebileceğim için çok mutluyum. Eczacı olmak istiyorum" dedi.

Osmaniye'de yılın annesi de seçilen Türkan Şahin ise, "Kuyu ailesinden Allah razı olsun. Oğlumun mutluluğu bizim mutluluğumuz. Bir annenin evladının gözlerinin güldüğünü görmesi kadar büyük bir mutluluk olamaz. Türkiye'de organ bağışının artmasını istiyoruz. Bizim gibi binlerce hasta organ bekliyor" diye konuştu.

Zeliha Kuyu ise kendisine böbreğini veren Türkan Şahin'i artık kızkardeşi gibi gördüğünü ve ömürleri boyunca görüşeceklerini kaydetti.

Mehmet Kuyu ise, 17 yaşındaki bir genci sağlığına kavuşturduğu için çok mutlu olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA