Kosova'da Görkemli Zafer Bayramı Kutlaması

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 92. yıldönümü, Kosova’da Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan ve Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Albay Hasan Aydoğdu tarafından düzenlenen resepsiyonla kutlandı.


Başkent Priştine yakınlarındaki ünlü sayfiye yeri Gırmi’nin en lüks restoranında düzenlenen görkemli resepsiyona katılan davetlileri, Büyükelçi Songül Ozan ve Askeri Ataşe Albay Hasan Aydoğdu karşıladı. Büyükelçi Ozan ve Albay Aydoğdu tüm konuklarla tek tek tokalaştı.

Kosova ve Türk kurum ile kuruluşları temsilcilerini bir araya getiren resepsiyona, Kosova Güvenlik Kuvvetleri Bakanı Agim Çeku, Ekonomik Kalkınma Bakanı Fadil İsmaili, AAK Partisi lideri ve başbakan adayı Ramush Haradinaj, milletvekilleri, büyükelçiler, Kosova Anayasa Mahkemesi üyesi, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tërnava, Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanı Albay Zorlu Topaloğlu, Kosova Güvenlik Gücü Komutanı General Kadri Kastrati, TİKA, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi temsilcileri, Türkiye, ABD, Fransa, İtalya, Almanya ve Kosova Barış Gücü KFOR bünyesinde görev yapan subaylar, EULEX temsilcileri, polis yetkilileri, dini temsilciler, Kosova’da görev yapan Türk askeri ile Türk polis mensupları dahil olmak üzere yaklaşık 500 kişi katıldı.

Resepsiyonun açılış konuşması öncesi Türkiye ve Kosova Milli Marşları çalındı. Ardından kürsüye çıkan Büyükelçi Songül Ozan konuşmasını İngilizce ardından da Türkçe yaptı. Büyükelçi Ozan, Zafer Bayramı’nın 92’nci yıldönümünü kutladıklarını anımsatarak, 30 Ağustos günü Türkiye’nin verdiği bağımsızlık savaşının nihayete ulaştığı gün olduğunu belirtti.

Ozan, “Bu etkinlikle sizinle bir arada olduğumuz için son derece mutluyuz. 92 yıl önce 30 Ağustos'ta ulu önder Mustafa Kemal Atatürk büyük zafer kazanarak bugünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk temel taşını atmıştır. Bütün zorluklara rağmen, büyük bir fedakarlık ve kararlıkla kutsal bir mücadele vermiştir. Bu sebeple bu 30 Ağustos'ta bütün şehitlerimizi başta Atatürk olmak üzere hepinizin namına sevgi ve saygıyla ve rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

Resepsiyona katılan Kosova Güvenlik Kuvvetleri Bakanı Agim Çeku, Türkiye gibi bir dosta sahip olan Kosova’nın çok şanslı olduğunu belirterek, Zafer Bayramı'nı tüm dünya ile kutlamanın ve bir arada olmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.

“Kosova’nın en yakın ve en güçlü dostlarından olan Türkiye, Kosova’da ordunun kuırulmasında atılan ilk adımlarda hep yanımızdaydı ve olmaya devam ediyor. Türkiye her zaman bütün taleplerimize olumlu cevap veren bir dostumuz. Güçlü olan ilişkilerimiz hem dost,hem kardeş niteliğindedir. İkili çalışmalarımızı, iki ülke ve iki halkın menfaatine uygun olan şekilde yürütüyoruz” dedi.

Kosova Meclisi'nde Türk milletvekili Müferra Şinik, Zafer Bayramı’nın 92. yıldönümünü Kosova’da Priştine’de kutlamanın ayrı bir mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Sinik, “Türkiye dünyada ünlü bir ülke olmasıyla birlikte ve hak ettiği şekilde bu bayramı kutlaması, bilhassa Kosova Türkleri’ni memnun etmektedir. Bu yüzden hem Kosova Türkleri adına hem Kosova Demokratik Türk Partisi adına Türkiye Cumhuriyeti’nin 92. Zafer Bayramı’nı kutluyorum” diye konuştu.

Kaynak: İHA