Hayatını 'Ney'E Adadı

Eskişehir'de yaşayan ney yapımcısı ve neyzen Yavuz Kenarda, günde yaklaşık 15 saatini "gerçek aşk" olarak tanımladığı neye ayırıyor.

Kenarda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğunda neyzen Kutbu Niyazi Sayın'dan etkilenerek, neyzen ve tanburi olan babası Osman Kenarda'dan ney dersleri almaya başladığını kaydetti.

Yaklaşık 10 yıldır ney üflediğini belirten Kenarda, 5 yıldır ise tarihi Kurşunlu Külliyesi'nde ney yapıp, ders verdiğini söyledi.

Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Geleneksel Türk El Sanatları'na bağlanan yaklaşık 10 ney atölyesi olduğunu anlatan Kenarda, "Şu anda bu işe gönül vermiş ve ciddiye alarak yapan yaklaşık 10 kişi var. Babam Bursa'da, bense Eskişehir'de bu mesleği devam ettirmeye çalışıyoruz. Bu şekilde titiz davranan insanların olması güzel ama sayımız az" diye konuştu.

-"Topladığım kamışların 4 yıl kendi kendine kurumasını bekliyorum"
Ney için gerekli olan kamışı Suriye sınırından Hatay Samandağı bölgesinden topladığını dile getiren Kenarda, kamışların ney yapımına uygun ölçülerde olmasına dikkat ettiklerini ifade etti.

Kamışlar toplandıktan sonra ney yapımının uzun zaman aldığını vurgulayan Kenarda, şu ifadeleri kullandı:
"Topladığım kamışların 4 yıl kendi kendine kurumasını bekliyorum. Üzerindeki yaprakları temizliyorum, eğrilikleri ısı yardımı ile düzeltiyorum. İçi açılıp üzerindeki delikler açıp, perdeleri hesaplıyor ve akort kısmına geçiyoruz. Ağız kısmına başpare kısmı ve kamışın çatlamaması için üst ve alt kısma parazvare denilen yüzükler takıyorum."
-"Bir kişi neyden ses çıkaramıyorsa ney sahte mi diye bakılmalı"
Birçok insanın ney yapımıyla ticari amaçlı ilgilendiğini söyleyen Kenarda, şöyle devam etti:
"İnsanlar bu işi daha çok ticari amaçlı yaptıkları için ortaya güzel bir eser çıkmıyor. Neyi aşk edinmiş insanlar satın aldıkları sahte neyden ses çıkaramıyorlar. Ticari amaçlı yapılan neylerden bende ses çıkaramıyorum. Bunun için ney üflemek isteyen insanların iyi neyler edinmesi gerekiyor. Bu işi gerçekten aşk edinmiş insanlardan ney alınması gerekiyor. 30 -40 liraya satılan neylerden bir şey olmaz. Belki Türkiye'nin bir sürü neyzeni olacaktı ama bu kişilerin ticari amaçlarından dolayı insanlar neyden ses çıkarmayınca duvara asıyorlar. Onun için bir kişi neyden ses çıkaramıyorsa ney sahte mi diye bakılmalı."
-"Günde 15 saate yakın ney üflemeye çalışıyorum"
Kendimi geliştirmek için sürekli ney üflediğini vurgulayan Kenarda, "Tarihi Kurşunlu Külliyesi, bazı kaynaklarda Türkiye'nin ikinci, bazı kaynaklarda ise üçüncü mevlevihanesidir. Bende genelde bütün vaktimi burada geçiririm çünkü günde 15 saate yakın ney üflemeye çalışıyorum. Sabah saat 10'dan gece 2'ye kadarda her yaştan öğrencilerim var" şeklinde konuştu.

Neyi "gerçek aşk" olarak tanımlayan Kenarda, "Ney benim için gerçek aşk, insan nasıl her an sevdiğiyle birlikte olmak istiyorsa benimde yemek yeme, uyuma dışında ney hep yanımda oluyor. Neyzen olmak için çok çalışmak gerekiyor" dedi.

Kaynak: AA