'Rizotomi Ameliyatı, Bacakları Kuvvetli Hastalara Yapılabilir'

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Erbil Dursun, rizotominin (omurga sinirlerinin köklerinin ameliyatla kesilmesi) serebral palsili (spastik engelli) çocuklar ve gençlerde yapılabilecek cerrahi işlem düşünülebileceğini ancak yürüyebilen yani bacakları yeterli şekilde kuvvetli hastalara uygulanabileceğini söyledi.

Dursun, AA muhabirine, son dönemde birçok spastik engelli çocukta uygulanan rizotomi konusunda çeşitli araştırmalar yapıldığını anlattı.
Araştırmaların bu yöntemin kimlere ve nasıl uygulanması gerektiği konularını içerdiğini vurgulayan Dursun, "Serebral palsili çocuklar ve gençlerde rizotomi, yürüyüşün daha iyi olabilmesi için yapılabilecek cerrahi işlem düşünülebilir ancak bu cerrahi girişim GMFCS seviyesi 2 (yardımlı cihaza gereksinim duymadan yürüyebilenler) veya 3 (yardımlı cihazlarla yürüyebilenler) olan hastalara uygulanmalıdır" şeklinde konuştu.

Dursun, rizotomi için hastanın ayak bilekleri, dizler veya kalçalarında önemli deformite oluşmaması gerektiğini belirterek, "Anlaşılacağı üzere rizotomi ancak yürüyebilen yani bacakları yeterli şekilde kuvvetli hastalara yapılabilir" dedi.

- "Dünyadaki rizotomiyle ilgili bilgiler henüz az sayıda"
Hastanın rizotomiye gereksiniminin konuyu iyi bilen, tecrübeli ve tedavide yeterli, geniş tıbbi ekip tarafından kararlaştırılması gerektiğine dikkati çeken Dursun, hasta ve yakınlarıyla uygulamanın geriye dönüşü bulunmayan cerrahi girişim olduğu, olumsuzluklarının ciddi sonuçlar doğurabileceği ve uzun dönemdeki sonuçlarının belirsizliği konusunda değerlendirme yapılması gerektiğini aktardı.
Dursun, rizotomi sonrası görülebilen ciddi olumsuzların geçici veya kalıcı olabileceğini dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bunlar arasında yürümede bozulma ve hatta yürüyemez duruma gelme, mesane fonksiyon yetersizlikleri veya daha ileri zamanlarda görülecek omurga eğrilikleri (skolyoz) sayılabilir. Bu konular hasta ve yakınlarıyla ciddi şekilde karşılıklı ele alınmalıdır. Dünyada rizotomiyle ilgili bilgiler henüz az sayıda hasta üzerindeki tecrübelerden kaynaklandığı için özellikle 24 ay sonrasında görülecek olumsuzluklar bilinmemektedir. Rizotomi ameliyatı sonrasında özellikli terapileri içeren rehabilitasyon uygulamaları elzem olup, rizotomi tedavisinin vazgeçilemez parçasıdır.
Bu yüzden geniş tedavi seçenekleri sunan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları, rizotomi sonrasında ısrarla ve uygun şekilde yapılmalıdır. Aksi halde ameliyatın olumsuzlukları artacaktır."
Kaynak: AA