Gıda Mühendislerinden Kpss Ataması Tepkisi

Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Adana Şube Başkanı Şehmus Alparslan, KPSS sonucu yapılan atamalarda kamu kuruluşlarında yeterince kontenjan ayrılmadığını ve gıda güvenliğinin sağlanmasından sorumlu bakanlıkta istihdamının neredeyse sembolik denilecek oranda olduğunu belirterek “Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı Projesi bir an önce hayata geçirilmelidir” dedi.


Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) branş sıralamasında gıda mühendislerinin başarısının açık bir şekilde göze çarptığını açıklayan Şehmus Alparslan, buna rağmen atamalarda haksızlık yapıldığını savundu. 2012 yılı KPSS sonucuna dayanan 2012 yılı atamalarında, en düşük puanla atanan gıda mühendislerinin puanı 89.547 iken; ilgili atamada toplam 2 bin 488 veteriner hekim ve ziraat mühendisi atandığını söyleyen Alparslan, bu 2 bin 488 kişiden sadece 7’sinin en düşük puanla atanan gıda mühendisinden yüksek puan aldığını belirtti.

2014 KPSS sonuçlarının alan bazında sıralamaları ve puanları incelendiğinde de, bu 3 bölümde en yüksek puanı alan 200 kişinin yüzde 90’ından fazlasının gıda mühendisi olduğunun görüldüğünü dile getiren Alparslan, "Yaşamda gıdanın önemine bir kere daha vurgu yapma ihtiyacı yoktur. Güvenilir gıda, gıda güvenliği gibi kavramlar, her geçen gün daha çok bilince çıkmakta, bu husus toplum yaşamında öncelikler arasında hak ettiği yeri almaktadır. Bu alandaki asli meslek disiplinlerinin başında ise gıda mühendisliği gelmektedir. Bu alanda kamusal görev yürüten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda ise uzman kadro sayısı yetersizdir. Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatında görev alan gıda mühendisleri sayısı bir an önce yeterli sayıya ulaştırılmalıdır. Mevcut durumda ülke genelinde yaklaşık olarak 700 bin gıda işletmesinin bulunduğu ifade edilmektedir. Buna karşılık olarak yetki ve sorumluluk verilmiş olan Bakanlığın, gıda kontrol görevlisi sayısı 5 bin civarındadır ve bunların sadece yüzde 20’si gıda mühendisidir. Gıda kontrol hizmetlerini ağırlıklı olarak veteriner hekim ve ziraat mühendisleri eliyle yürütmekte olan Bakanlığın, istihdam etmesi gereken gıda mühendisi sayısı bize göre 10 bin olmalıdır" diye konuştu
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çalışma alanı kapsamında kadrosunda bulunan 3 temel meslek disiplini gıda mühendisliği, ziraat mühendisliği ve veteriner hekimlik arasında kıyaslama yapan Alparslan, şöyle devam etti:
"Bu 3 disiplin içerisinde üniversite kontenjanlarının yüzde 39.5’i gıda mühendisliğidir. Buna karşın ilgili bakanlığın son 4 yıldaki kadro alımlarında gıda mühendisliğinin payı bu 3 disiplin içerisinde yüzde 7.3’tür. Görüldüğü gibi aldığı eğitim itibarı ile işi gıda olan mesleğin gıda güvenliğinin sağlanmasından sorumlu Bakanlıkta istihdamı neredeyse sembolik denilecek orandadır. Bize göre bu durum, halkın güvenli gıdaya erişim hakkını dolayısıyla toplum sağlığını riske etmektedir, bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır. Yetkilendirilmiş 'Gıda Danışmanlığı Projesi' bir an önce hayata geçirilmelidir."
Kaynak: İHA