Dünyada Her Yıl 5 Milyon Çocuk İshale Bağlı Nedenlerden Hayatını Kaybediyor
Halk sağlığı uzmanları, her yıl dünyada 5 milyon dolayında çocuğun ishale bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybettiğini hatırlatarak, çocukları uzun süreli ishal olan annelerin mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiğini söyledi.
Nevşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü uzmanlarınca yapılan açıklamada, günlük dışkılama sayısının kişiden kişiye ve beslenme düzenine göre değişmekle beraber dışkının normalden daha sulu ve günde 3 defadan sık yapılması halinde ishal dendiği belirtildi. İshalin daha çok özellikle 6 ay-12 yaş arasındaki çocuklarda görüldüğünü ve gelişmiş ülkelerdeki çocuklarda nadir görülen ve ölüme sebep olmayan ishallerin gelişmekte olan ülkelerde çocuk ölümlerinde üst sıralarda yer aldığını kaydeden uzmanlar her yıl dünyada 4-5 milyon çocuğun hayatını ishale bağlı nedenlerle kaybettiğini ülkemizde 0-4 yaş arası çocuk ölümlerinde ishalin yedinci sırada yer aldığını vurguladı.
‘İSHALDEN KORUNMA YOLLARI’
İshalin iki önemli tehlikesinin ölüm ve beslenme yetersizliği olduğunu belirten uzmanlar, ani başlayan ishalde 'dehidratasyon' adı verilen vücuttan büyük miktarda su ve tuz kaybı sonucu ölümlere yol açabildiğini belirtti.
Uzmanlar, ishalden korunma yollarını şöyle sıraladı: “İshalin nedeni bir mikroptur. Bu mikrop en çok dışkıda bulunur. Kirli eller, karasinekler, çöpler, temiz olmayan suların içilmesi, alt yapı yetersizliği, besinlerin hazırlanmasında, saklanmasında temizlik kurallarına uyulmaması ishale zemin hazırlayan faktörler arasındadır. İshalden korunmak için, çocuklar yaşına uygun dengeli beslenmeli, bebeklere ilk dört ay sadece anne sütü verilmeli, sebze ve meyveler yenmeden önce temiz su ile iyice yıkanmalı ve taze olarak tüketilmelidir. Ayrıca içme suyu temiz olmalı, sular klorlanmalı, klorlu değilse kaynatılarak içilmelidir. Tuvaletler ve kanalizasyon sistemi sağlık kurallarına uygun olmalıdır. Eller tuvaletten önce ve sonra, yemeklerden önce mutlaka sabun ile yıkanmalıdır. Çöpler kapalı kutulara toplanmalı, gömülerek veya yakılarak ortadan kaldırılmalıdır. Gübreliklerin üstü kapatılmalı, sinek mücadelesi yapılmalıdır.”
‘ÇOCUKLARDA İSHAL TEDAVİSİ’
Çocuklarda ishal başlar başlamaz bol su, ayran, şeftali ve elma suyu gibi sıvı içecekler verilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, çocuk anne sütüyle besleniyorsa anne sütünün kesilmemesi gerektiğini vurguladı. İshal tedavisinde ağızdan sıvı tedavisinin büyük öneme sahip olduğunu ve sindirimi kolay olan pirinç çorbası, yoğurt, şeftali ve elma püresi, patates ve havuç püresi, pişmiş yağsız et gibi yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, çocuğun sıvı kaybını karşılamak için tuz şeker karışımının verilmesi gerektiğini ve karışım hazırlamaya başlamadan önce ellerin sabunla iyice yıkanması gerektiğini ifade etti.
Uzmanlar, şu bilgiyi verdi: “Temiz bir sürahide bulunan 1 litre (3-5 su bardağı) kaynamış soğumuş suya 1 paket tuz- şeker karışımı boşaltılır ve temiz bir kaşıkla karıştırılır. Kabın ağzı kapatılır, temiz ve serin bir yerde saklanır. Çocuk her kaka yaptığında iki yaşından küçük olanlara 1 çay bardağı, 2 yaşından büyük olanlara 2 çay bardağı içirilmelidir. Bu karışım 24 saat kullanılabilir. Daha sonra artan miktar dökülüp, yenisi hazırlanır. Evde karışım hazırlarken 1 litre kaynamış soğumuş suya 2 çorba kaşığı silme toz şeker ve 1 çay kaşığı tuz atılarak tuz-şeker karışımı hazırlanabilir. Tuz şeker karışımı ishalli çocuğun sadece su ve tuz kaybını önler, tedavi etmez.48 saat içinde düzelmeyen ishalli çocuklar mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.”