Vali Yavuz'dan Festival ve Yayla Şenlikleri Genelgesi

Gümüşhane Valisi Yücel Yavuz, temmuz-ağustos döneminde düzenlenecek yayla şenlikleri ve festivallerde halkın sağlığını ve güvenliğini sağlamak amacıyla bir dizi tedbirin alınmasını öngören şenlik ve festival genelgesi yayımladı.

Yavuz, genelgesinde, düzenlenecek yayla şenlikleri ve festivaller için tertip komitesi oluşturulacağı ve etkinliklerden tertip komitelerinin sorumlu olacağı, hassas yerlerde ilgili güvenlik biriminin görüşü alındıktan sonra etkinliklerin ertelenebileceğini belirtti.

Tertip komitelerince, merkezde yapılacak etkinliklerin Valiliğe, ilçelerde ise kaymakamlığa en az 15 gün öncesinden yazılı bildirilmesi gerektiğini ifade eden Yavuz, şunları kaydetti:
"İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce hazırlanacak etkinliklerin genel takvimi, sivil toplum kuruluşlarına ve seyahat acentelerine duyurulacak. Kırsal alandaki etkinlikler hava kararmadan sona erdirilecek. Etkinliklerin yapıldığı alanlar ve bu alanlara giriş çıkışlar tertip komiteleri tarafından gözetim altında bulundurulacak. Güvenlik birimlerinin uyarı ve düzenlemelerine titizlikle uyulacak, yasa dışı bir olay meydana geldiğinde ilgili makamlara derhal bilgi verilecek. Tertip komitelerince şenliklerde görevlendirilenlere, görevli olduklarını gösterecek şekilde yaka kartı, kolluk, yelek gibi çeşitli işaretler takılacak. Hiçbir şekilde, kuru sıkı silah dahil ateşli silah ve patlayıcı madde kullanılmayacak."
Çöp bidonlarının, güvenlik birimlerinin de görüşü alınarak güvenliği tehdit etmeyecek şekilde uygun noktalara yerleştirileceğini kaydeden Vali Yavuz, şöyle devam etti:
"Göl ve akarsulardaki etkinliklerde can yeleği ve cankurtaran bulundurulacak. Yapılacak yarışma ve etkinliklere yüzme bilmeyenlerin katılımı engellenecek. Göllerde bulunan balık üretim tesislerine zarar verilmeyecek şekilde düzenleme yapılacak. Diğer spor dallarında yapılacak yarışmaların da usulüne uygun ve insan sağlığını etkilemeyecek biçimde düzenlenmesi ve katılımcıların sağlık kontrollerinin yaptırılması sağlanacak. Tertip komitelerince etkinlik alanında gerekli sağlık ekibi bulundurulacak. İlimiz Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda hassas bir bölge olduğundan etkinlik alanları ilaçlanacak, etkinliklere gelen vatandaşlarımız Halk Sağlığı Müdürlüğü ve tertip komitelerince uyarılacak. Çevre sağlığını etkilemeyecek şekilde seyyar tuvaletlerin kurulması, tuvaletlerin su ihtiyacının karşılanması ve temizliği tertip komitelerinin sorumluluğunda olacak. Etkinlik alanındaki ortak ihtiyaç alanlarına katılımcıların rahatlıkla ulaşabilmesi için yönlendirme levhaları konulacak. Orman yangınlarına karşı duyarlılık gösterilerek her türlü tedbir alınacak. Ormana yakın alanlarda ve orman içlerinde Orman İşletme Müdürlüğünün bilgisi dışında hiçbir şekilde etkinlik yapılmayacak. Etkinlikler süresince ve sona erdikten sonra çevre temizliğine özen gösterilerek her türlü atık madde gerektiğinde belediyelerden de destek alınarak tertip komitesi tarafından temizletilecek."
Vali Yavuz, etkinlik alanında kurulan ses cihazlarının, mevzuatta belirlenen oranların üzerinde gürültü kirliliğine yol açmayacak, çevre ve insan sağlığını etkilemeyecek şekilde ayarlanması gerektiğini ve bu konunun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından denetleneceğini bildirerek, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Etkinliklerde hayvanların kullanılması durumunda İl Hayvanları Koruma Kurulundan uygun görüş kararı alınacak. Etkinlik alanlarında satılan her türlü gıda maddelerinin 5996 sayılı kanuna uygun olmasına özen gösterilecek. Bu genelgeye aykırı hareket edenler hakkında ilgili mevzuata göre adli işlem yapılmakla birlikte, gerektiğinde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve diğer kanunlara göre de idari para cezası ve yaptırım uygulanacak."
Kaynak: AA