Samsun'da Çeltik Ekimi Rekor Seviyeye Ulaştı

Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, "Geçen yıl 123 bin dönüm civarında olan çeltik ekilişŸi bu yıl 155 bin dönüme ulaşŸtı. Bu da ilimiz için rekor denilebilecek seviyeyedir" dedi.

Güven, AA muhabirine, Samsun'un yüksek ilçelerinde yağŸışŸ azlığŸından ürün kaybının meydana geldiğŸini söyledi.
Bu sorunun sadece Samsun'un değŸil Kızılırmak havzasında bulunan 14 ilde yaşŸandığŸını işŸaret eden Güven, "Bu sadece kısmi olarak hububatta ürün kaybına yol açtı. BuğŸday arpa ve yulaf rekoltesinde verim kaybı söz konusu. Bunun yanı sıra sahil ilçelerinde ürün kaybı ile ilgili bir şŸey söz konusu değŸil. Samsun'da 100 hektar civarında arpa, buğŸday ve yulaf ekilişŸi var. Bu ekilişŸ alanlarında hiç ürünsüz değŸiliz. GeçmişŸ yıllarda 1 dönümden 300 kilogram civarında aldığŸımız ürün her ekilişŸ alanında olmasa da yer yer 250 kilograma, 400 kilogram aldığŸımız yerlerde ortalama 300 kilograma kadar düşŸtü. Bu da ortalama yulaf, buğŸday ve arpada yüzde 30 civarında bir rekolte düşŸük olacağŸını gösteriyor. Bu ürünlerin sapını da yem olarak kullandığŸımız için burada da kısmi olarak bir azalma var. Ama diğŸer ürünlere baktığŸımızda bunu telafi edecek gibi gözüküyor" diye konuşŸtu.
-LJeltik ekilişŸi maksimum seviyeye çıktı
LJeltikle ilgili her hangi bir olumsuz durum oluşŸmadığŸına dikkat çeken Güven, "ǖzellikle Bafra Ovası'nda çeltik ekimi ile ilgili bir patlama var. Bu artışŸın sebebi birinci olarak lazerle ekilişŸ alanlarının çok iyi tevsiye edilişŸi, ikinci olarak da barajlardaki su rezervinin yeterli oluşŸu ve yeteri miktarda su salımı yapılması ekilişŸ alanlarının tamamının ekilmesine çiftçimizi yönlendirdi. Geçen yıl 123 bin dönüm civarında olan çeltik ekilişŸi bu yıl 155 bin dönüme ulaşŸtı. Bu da ilimiz için rekor denilebilecek seviyeyedir. Bu maksimum düzeydir" şŸeklinde konuşŸtu.


 
Kaynak: AA