Tokat Kalesi’nde Restorasyon Çalışması

Tokat Kalesi'nin turizme kazandırılması amacıyla yapılan restorasyon çalışmalarının ikinci ayağı başlatıldı.

Tokat Kalesi’nde Restorasyon Çalışması

Tokat Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan ihale ile kalenin yıkılmak üzere olan surları onarılması ve çevresinde seyir teraslarının yapılması amacıyla restorasyon çalışmaları başlatıldı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, kentin en önemli simgelerinden Tokat Kalesi’nde 2009 yılında başlatılan ve ilk etabı 2010 yılında bitirilen restorasyon çalışmalarında ikinci etap çalışmalar başlandığını kaydetti.

Tokat Valisi Cevdet Can’ın talimatları doğrultusunda tekrar başlayan restorasyon çalışmalarında burçların sağlamlaştırılması ve kale çevresinde kazı çalışmalarının yapıldığını ifade eden Akyüz, 3 arkeolog denetiminde kazı çalışmalarının yürütüldüğünü söyledi.

Kalenin fonksiyon projesinde tonozların içerisinde kafeler ile yürüyüş yollarının yer alacağını belirten Akyüz, “Kaleye çıkanlar şehrin güzelliğini seyretme imkanı bulacak.'Tokat Kalesi’ne çıkan 7 yıl Tokat’tan gitmez' diye süre gelen bir şey var. Bu doğrudur. Niye diye soracak olursanız. Tokat’ın güzelliklerini gören insanlar gitmek istemez. Bu güzellikleri daha iyi gözler önüne koymak istiyoruz” dedi.

Restorasyon çalışmalarının şu anki maliyetinin 245 bin TL olacağını ifade eden Akyüz, “Önceliklerimiz Tokat Kalesi ve Kent Müzesi. 2015 yılı içerisinde bu mekanları gün yüzüne çıkartarak turizme kazandıracağız” diye konuştu.

Akyüz, ayrıca Tokat Kalesi'nde esir tutulduğu rivayet edilen Kont Drakula’nın müzesinin yapılabileceğinin altını çizerek konuşmasına şöyle devam etti:
“Fatih Sultan Mehmet döneminde Kont Drakula Tokat Kalesi'ndeki zindanda 7 kaldığı rivayet ediliyor. Osmanlı döneminde burası zindan olarak kullanılmış. Daha öncesi dönemlerde korunma ve savunma amaçlı kullanılmış. Bu anlamda uluslararası tanıtım için kazıklı voyvoda olarak bilinen Kont Drakula kullanılabilir.”
Kaynak: İHA