Yalova'da Sokak Hayvanlarına Mikro Çip Takılacak

Yalova sınırları içerisindeki sokak hayvanlarına mikro çip takılıp, takip edilecek.

Yalova'da Sokak Hayvanlarına Mikro Çip Takılacak

Yalova'da belediyeler oluşturacakları birlik sayesinde Türkiye'de bir ilke imza atmaya çalışıyor. Sokak hayvanlarının sayısının belirlenmesi, hareketlerinin ve üremelerinin kontrol altında tutulması, toplum sağlığına olumsuz etkilerinin azaltılmasını sağlamak amacıyla bir toplantı düzenlendi.

Yalova Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıya ildeki 14 belediye davet edildi. Yalova genelinde bakıldığında ciddi bir sokak hayvanı sayısının olduğuna dikkat çeken Soygüzel, "Biz Yalova Belediyesi olarak bu hayvanların kısırlaştırılması işlemlerini yapıyoruz. Bunu sadece il merkezi kapsamlı değil diğer belediyelerden gelen taleplere de cevap verecek şekilde gerçekleştiriyoruz. Ancak bunun sürekli olarak sağlanması mümkün değil. O nedenle mutlaka tüm belediyelerin katılımı ile bir birlik kurulması ihtiyacı var. Biz bu amaçla bir strateji planı hazırladık. Belediyelerin tamamının katılımı ile kurulacak ve marka tarafından da desteklenecek olan bu birlik bölgedeki sokak hayvanları sorununa çözüm olabilir" dedi.

Soygüzel'in ardından söz alan Yalova Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürü Veteriner Hekim Yener Öz ise, "Köylerden başlayarak merkeze doğru sürecek bir kayıt, işaretleme ve kısırlaştırma çalışması başlatılması kaçınılmazdır. Ancak Yalova Belediyesi olarak tek başımıza bunun altından kalkmamız mümkün değildir. Bu kapsamda atılacak bir diğer adım ise sokak hayvanlarına mikro çip takılarak sayılarının ve hareketlerinin takibidir. Bu işlemin çok önemli olduğuna inanıyorum. Mikro çip takılan hayvanların takibinin yapılmasının toplum sağlığı açısından da olumlu etkileri olacaktır. Yine kısırlaştırılan hayvanların doğal ortamlarında rahatça yaşayabilecekleri, bakımlarının gerçekleştirilebileceği bir doğal yaşam parkı oluşturulmalıdır. Oluşturulacak bu birlik parkın giderlerini hep beraber üstlenerek sokak hayvanlarının toplum sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik önemli bir adım atmış olacaktır" diye konuştu.

Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç ise, projeyi önemsediklerini dile getirerek, "Sokak hayvanları ile ilgili kalıcı bir çözüm bulunmalıdır. Sokak hayvanlarının itlaf edilmesini asla tasnif etmiyoruz. Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve oluşturulacak yaşam alanlarında en iyi şekilde hayatlarını sürdürmeleri bizimde hedefimizdir. Bu projenin hayata geçirilmesini önemsiyoruz" diye konuştu.

Toplantıda bir sonraki adım olarak 14 belediyenin başkanının Yalova Belediyesi önderliğinde bir araya gelerek ortak bir protokole imza atması kararlaştırıldı.
Kaynak: İHA