Mersin'deki Tren Kazası
İçel'de mart ayında meydana gelen ve 12 kişinin öldüğü, 3 kişinin de ağır yaralandığı tren kazasıyla ilgili açılan davada, haklarında 15 yıla kadar hapis cezası istenilen minibüs sürücüsü ve bariyer görevlisinin yargılanmasına başlandı.
İçel 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar minibüs sürücüsü Fahri K. ile bariyer görevlisi Erhan K. ve kazada hayatını kaybedenlerin yakınları katıldı.
Bariyer görevlisi Erhan K., duruşmada yaptığı savunmada, trenin geldiğini yaklaşık 350 metre kala gördüğünü ve hemen uyarı çanının düğmesine bastığını, daha sonra hem çanı çalan hem de bariyerleri indiren düğmeye bastığını söyledi.
Bu sırada minibüsü gördüğünü ve geçmemesi konusunda uyardığını iddia eden Erhan K., minibüse doğru ıslık çaldığını, bağırdığını, ancak durmadığını belirtti.
Minibüse durması için çakmağını fırlattığını da ifade eden Erhan K., trenin ise bu sırada siren çaldığını söyledi.
Trenin minibüse arka kısmından çarptığını kaydeden Erhan K., o sırada raylarda minibüs harici başka aracın bulunmadığını belirtti.
Yaptığı işle ilgili soruları da yanıtlayan Erhan K., 12 saat mesai yaptığını, kaza olduğu sırada ise 11.5 saattir görevinin başında olduğunu öne sürdü. Erhan K., kaza günü treni ancak 350 metre kala görebildiğini, bunun sebebinin de raylarda bulunan ve özel şirketlere ait kapalı kasa vagonların görüş açısını kapatması olduğunu iddia etti.
Diğer sanık minibüs sürücüsü Fahri K. ise geçide 50 metre kala ışıklarda durduğunu ve önünde 2 ya da 3 aracın daha bulunduğunu söyledi.
Hemzemin geçitten geçerken hızının 10 ila 20 kilometre arasında olduğunu, bu sırada bariyerlerin de açık olduğunu ileri süren Fahri K., "Sabah saatleri olduğu için yolcular uyuyordu, hemzemin geçitten geçerken yavaşladım. Bariyerler kesinlikle açıktı. Raylara çıktığımda trenin geldiğini fark ettim. Son anda gaza yüklendim ama kurtaramadım. Ben de o araçtaydım, insan bile bile kendini ölüme atar mı? Bariyer görevlisinin 3 dakika önceden kapatması gerekiyormuş, ayrıca ben kaç yıllık şoförüm hiç bariyeri erken kapatan görevlilere küfretmedim. Trenin sirenini ve görevlinin çaldığı çanı duymadım. Görevliyi görmedim, beni işaretle ya da sözlü olarak uyardığı da doğru değil" dedi.
Duruşmada ayrıca kazadan sağ kurtulan minibüsteki işçilerden ikisi de tanık olarak dinlendi. İşçilerden Servet Çelik, hemzemin geçitteki bariyerlerin açık olduğunu ileri sürerek, şoförün hemzemin geçide gelince yavaşladığını söyledi.
Kaza sırasında sürücünün yanında oturduğunu dile getiren Uğur Ateş ise çanın, raylara çıktıklarında çaldığını belirtti.
Hayatını kaybedenlerin ailelerinin avukatları, kazada sürücü ile bariyer görevlisinin hatası olduğu kadar ray kenarlarında bulunan vagonların görüş açısını kapatması nedeniyle TCDD ve vagonların sahibi olan şirketin de suçlu olduğunu, konunun araştırılması için şikayetçi olacaklarını ifade ettiler.
Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verirken, gerekli delil ve belgelerin düzenlenmesi, hemzemin geçitteki görüş açısının tespiti, bariyer görevlileriyle ilgili bilgilerin toplanması ve sanıkların telefon görüşme kayıtlarının istenmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
20 Mart'ta meydana gelen olayda, yolcu treni ile servis minibüsünün hemzemin geçitte çarpışması sonucu 12 kişi ölmüş, 3 kişi de ağır yaralanmıştı.