Türkiye'nin Risk Yöneticileri Yetişiyor

Karabük Üniversitesi (KBÜ) İşletme Fakültesi bünyesinde açılan Aktüerya ve Risk Yönetimi Bölümü'nde ek kontenjanla alınan 31 öğrenci eğitim görüyor.

KBÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, gazetecilere yaptığı açıklamada, KBÜ'de bir ilki daha gerçekleştirerek Türkiye'nin ilk ve tek Aktüerya ve Risk Yönetimi Bölümü'nü açtıklarını, ülkelerin ve şirketlerin risk değerlendirmesini yapan kuruluşlara eleman yetiştireceklerini söyledi.

Eğitim ve ekonomi otoritelerince geleceğin meslekleri arasında sayılan bölüme aldıkları 31 öğrencinin zorunlu İngilizce hazırlık eğitimine başladığını anlatan Uysal, şöyle konuştu:
"Geçtiğimiz yıllarda, bazı uluslararası derecelendirme kuruluşlarının ülkemizin notuyla ilgili açıklamaları iktidar ve ekonomi çevrelerinde eleştiri konusu olmuştu. Eleştirilerin odağında ise bazı akredite derecelendirme kuruluşlarının objektif davranmadıkları, verileri yanlış analiz edip, yorumladıkları ve ülkenin gerçekte var olan yatırım potansiyelini gölgelemeye çalıştıkları bulunmaktaydı. Yaptığımız çalışmalar sonucunda, yakın zamana kadar üniversitelerimizin hiçbirinde lisans ve lisansüstü seviyede risk değerlendirme eğitimi veren bölüm olmadığını gördük. Bu eksikliği gidermek ve yetişmiş uzman ihtiyacını karşılamak için bu bölümü açtık."
Risk değerlendirmelerini en çok ihtiyaç duyanların sigorta şirketleri, finans kurumları, fon yönetimi şirketleri, devlet kuruluşları, uluslararası sosyal güvenlik örgütleri, üniversiteler, araştırma ve danışmanlık şirketleri olduğunu belirten Uysal, "Hepimizin bildiği gibi küresel rekabetin arttığı ortamda riskleri öngörüp çözümler üretebilecek uzmanlara ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bu alana dönük uzman yetiştirecek Aktüerya ve Risk Yönetimi Bölümü, geleceğin önemli mesleklerinden biri görülüyor" sözlerine yer verdi.
- İş garantili bölüm
"Globalleşen dünyada rakiplerinize yetişip fark atabilmeniz için dünyayla entegre olmanız şarttır" diyen Uysal, bunun için ortak dil İngilizce'yi bilmek gerektiğini vurguladı.
Üniversitenin hemen hemen bütün bölümlerinde İngilizce eğitimi zorunlu kıldıklarına dikkati çeken Uysal, Aktüerya ve Risk Yönetimi Bölümümüzde de matematik ve istatistik ağırlıklı derslerin yanı sıra tüm öğrencilere bir yıllık zorunlu yabancı dil hazırlık eğitimi veriliyor. Geniş seçmeli ders havuzuyla öğrenciler alan içinde istedikleri alt branşlarda uzmanlaşarak sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada çalışabilme fırsatı yakalayabilecek. Bu yönüyle de mezunlarımız için işsizlik riski bulunmamaktadır" ifadesini kullandı.
- "Aktüerya, ABD'de birinci meslek"
Uysal, "sigortacılık" olarak bilinen aktüerliğin, geleceği düşünerek riskleri değerlendiren ve buna yönelik stratejik kararlar alınmasını sağlayan uzmanlık alanı olduğunu kaydetti.

Uysal, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"2013 yılında, Amerika Birleşik Devletleri'nde birinci meslek olarak aktüerya seçilmiştir. Geleceğe ait risk ve maliyetlerin ölçülmesi şirketler için büyük önem taşıyor. Hem borsa, yatırımcılar nezdindeki itibar hem de kredi temin etme aşamasında risk haritaları stratejik konumda bulunuyor. Aktüerya ve risk yönetimi uzmanları, şirketin taşıdığı riskleri tespit eder ve devamında da bu riskin nasıl yöneltileceği konusunda stratejiler geliştirir."
Uysal, 4 yıllık aktüerya ve risk yönetimi mezunlarının, Sigortacılık Dairesi'nin aktüerlik sınavını kazanmaları halinde sertifika alacaklarını, "The Casualty Actuarial Society (CAS)" sınavını geçmenin ise dünyanın her yerinde çalışma imkanı sağlayacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA