Normandiya Çıkarması’nın 70. Yıldönümü Anma Töreni İhtişamlı Bitti

Normandiya Çıkarması’nın 70. yıldönümü anma töreni, Fransız Hava Kuvvetleri’ne ait uçakların ihtişamlı gösterisiyle son buldu.


2. Dünya Savaşı sırasında gerçekleştirilen en büyük amfibi işgal olan Normandiya Çıkarması, 70. yıldönümünde ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın da aralarında yer aldığı 19 ülkenin devlet ve hükümet başkanları ile İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve Normandiya gazilerinin katıldığı törenle anıldı. Anma töreni, Normandiya sahilleri boyunca çıkarma yapılan 5 ana bölgeden biri olan Sword (Kılıç) Plajı’nda gerçekleştirildi.

Devlet başkanlarının konuşmalarıyla başlayan tören, Fransız dansçıların 6 Haziran 1944’te başlayıp aynı yılın Eylül aylarına kadar süren hücum harekâtını ve sonrasında 2. Dünya Savaşı’nın bitimine kadarki dönemi canlandırmalarıyla devam etti. Dansçılar gösteri yaparken, sahile yerleştirilen dev ekranlarda da 2. Dünya Savaşı’nın görüntüleri gösterildi. Yaklaşık 1 saat süren gösterinin ardından farklı renklerde havai fişekler atılarak, çalan marşlar eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra ise Fransız Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklar, izleyicilere ihtişamlı bir gösteri sundu. Renkli gaz şeklindeki havai fişeklerin de eşlik ettiği gösteriler sonrası Normandiya Çıkarması’nın 70. yıldönümü anma töreni sona erdi.
Kaynak: İHA