Bakan İşık Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, üretimde ileri teknoloji ürünlerin payını 2023’te yüzde 20 seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, “Bunun için özellikle üniversite mezunu gençlerimize, araştırmacılarımıza, her ölçekte faaliyet gösteren firmalara ciddi destekler veriyoruz” dedi.


Bakan Işık, Hilton Otel’de düzenlenen “Horizon 2020 Programı Türkiye Açılış Konferansı”na katıldı.

Programda konuşan Bakan Işık, "İlk olarak 1984 yılında başlayan bu program dünyanın en yüksek bütçeli sivil araştırma programı. Çerçeve programlar, üye ve aday ülkelerdeki Ar-Ge faaliyetlerini desteklemek için özel bir fonlama sistemi geliştiriyor. Biz ülke olarak 17,5 milyar Avro’luk bütçesi olan 6. çerçeve programına 2002 yılında dahil olduk ve 2007 yılında da 53,2 milyar Avro bütçeli 7. çerçeve programına katıldık. Şimdi de ülkemizdeki KOBİ’leri, araştırmaları ve üniversiteleri desteklemek adına büyük önem verdiğimiz Ufuk 2020 programına üye oluyoruz. Ufuk 2020’nin 79 milyar Avro bütçe değerine sahip olması, Avrupa’da bilim, teknoloji ve yenilik alanına her geçen gün daha fazla kaynak ayrıldığının bir göstergesi. Açıkçası bu kaynağı ayırmak gerekiyor. Çünkü yaşlı kıta, yenilik ve teknoloji alanında arzu edilen seviyenin şu an için gerisinde. Elbette belli ülkeler klasik diyebileceğimiz sektörlerde güç konumlarını sürdürüyorlar. Ancak yeni nesil sektörlerde bir erozyon olduğunu da kabul etmeliyiz” dedi.

Türkiye’nin 2001 krizinden iyi bir ders çıkardığını ve bu açıdan krize her açıdan hazırlıklı olduğunu belirten Bakan Fikri Işık, “Çok sağlam bir makroekonomik zemine sahip olmanın, reel sektörü destekleyen, yatırım ortamını iyileştiren reformlara imza atmanın kriz döneminde meyvelerini topladık. Geldiğimiz seviye iyi ancak yeterli değil Çok daha iyisini yapabileceğimizi biliyoruz ve buna inanıyoruz. Üretimde ileri teknoloji ürünlerin payını 2023’te yüzde 20 seviyesine çıkarmayı çok ama çok önemsiyoruz. Bunun için özellikle üniversite mezunu gençlerimize, araştırmacılarımıza her ölçekte faaliyet gösteren firmalara ciddi destekler veriyoruz. Bilim ve teknoloji eko sistem ini güçlendiriyoruz. Özellikte ülkemizde üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirmek adına çok önemli adımlar atıyoruz, bu konuda bir strateji belgesini de şu anda hazırlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakan Fikri Işık, ülkemizde çok iyi fikirler olduğunu ve bu fikirleri önce projelere, daha sonra nihai ürünlere dönüştürecek çalışmaları yaptıklarını ifade ederek, “Ufuk 2020 programına katılım sayesinde iyi fikirleri, iyi projeleri desteklemek için önemli bir bütçe oluşacak. Bu programda yer alarak yeni ürün ve teknolojileri geliştireceğiz, Ar-Ge çalışmalarında etkinliğini artıracağız, işbirliği zeminlerini güçlendireceğiz ve ülkemizin rekabet gücünü artıracağız. Bireysel yetenekler açısından önemli bir yeteneğimiz var. Ancak takım oyunu oynamada daha almamız gereken mesafe var. Bir projenin parçası olacak ve o projenin parçasını, o projeyi bitirene kadar sabırla çalışma noktasında gerçekten almamız gereken mesafe var. Ufuk 2020’yi sadece Türk paydaşlarla değil, bütün AB üyesi ve aday ülkelerin paydaşlarıyla birlikte projeye yapmak, bir projeyi sonuçlandırmak, bu kültürü bütün yönleriyle özümsemek belki bizim maddi olarak geri alacağımız miktardan çok daha bizim açımızdan önemli. Özellikle gençlerimizin, araştırmacılarımızın ve üniversitelerimizin bu programdan azami derecede istifade edeceklerine inanıyorum” dedi.

Kaynak: İHA