Ebso Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar Açıklaması

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, sanayicilerin, yurt dışındaki rakiplerinin ödediği düzeyde reel faiz ödemek isteği ve beklentisinde olduğunu belirtti.

Yorgancılar, EBSO haziran ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, yerel alanda en büyük ödül olan ve bölge içinde 9 yıldır hak edenin bulunamadığı Kalder'in Ege Bölgesi Mükemmellik Ödülü'nü almış olmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.

Büyümenin sağlıklı ve sürdürülebilir olmasının imalat sanayisine ve ihracata bağlı olduğunu, bunun dışında ithalata veya kamu harcamalarına dayanan büyümeyi sürdürebilmenin mümkün olmadığını vurgulayan Yorgancılar, faizlerde de yüksek faiz ile yüksek kur arasında sıkışmış bir ekonomi görüntüsünden kurtulunması gerektiğini kaydetti.

"Yurt dışındaki rakiplerinin ödediği düzeyde reel faiz ödemek sanayicilerin en büyük isteği ve beklentileridir" diyen Yorgancılar, bunun suni olarak değil yapısal koşulların oluşturulması, enflasyon ve cari açığın daha düşük düzeylere çekilmesi ile sağlanması gerektiğini ifade etti.

Vergi aflarına da değinen Yorgancılar, cumhuriyet tarihinde neredeyse her 3 yılda bir affın çıkarıldığını, vergisini düzenli ödeyerek vatandaşlık görevini yerine getirenlerin cezalandırıldığını belirterek, "Vergisini düzenli ödeyen mükellefler için de ödüllendirme amaçlı vergi indirimi uygulansın" diye konuştu.

-Irak dış ticareti
Ortadoğu'da bitmeyen savaş, dinmeyen göz yaşının katlanarak devam ettiğini, Suriye'den Pakistan'a, Somali'den Irak'a kadar süren iç savaşlar içerisinde İslam dünyasının ramazana girdiğini dile getiren Yorgancılar, Irak'ın Almanya'dan sonra ikinci büyük pazar olduğunu, 1550 Türk firmasının bu ülkede faaliyet gösterdiğini ifade etti.

Irak'ta yaşanan olaylardan kısa vadede de olsa Türkiye'nin zarar göreceğini kaydeden Yorgancılar, "Dileğimiz, bir an evvel Irak'ta tutuklu bulunan vatandaşlarımızın sağlıkla Türkiye'ye dönmelerinin sağlanması ve artık bu yüzyılda batıdan doğuya kayan üretim sürecinde müslüman bölgelerde canice akan kanın durdurulmasıdır. Bölgesel güç olma yolunda ilerleyen Türkiye'nin, savaşın kol gezdiği bir coğrafyanın sınırlarında bulunması; başta güvenlik olmak üzere siyasi, ekonomik ve toplumsal anlamda ciddi sıkıntılara yol açacaktır" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA