Disk Emekli Sen Eskişehir Şube Başkanı Suat Başaraner Açıklaması

DİSK Emekli Sen Eskişehir Şube Başkanı Suat Başaraner, Emekliler Haftası ve emekli maaş artışları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.


TÜİK’in, emekliye yansıyan gerçeğin TÜFE artış oranı yerine, hükümetin görmek istediği oranı açıkladığını öne süren Başaraner, mayıs ayı sonu itibariyle yılın ilk 5 aylık dönemi için açıklanan TÜFE artış oranının, yılın ilk 6 ayı için verilmiş olan yüzde 3.27 oranını aşarak yüzde 5.38 olduğunu söyledi.

Suat Başaraner, "Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklilerine verilen yüzde 3.27 oranı daha yılın 3 ayında erişim ve milyonlarca emekli olmayan paradan harcayarak yaşam mücadelesi vermek zorunda kalmıştır” dedi.


28 Haziran-4 Temmuz tarihleri arasında Emekliler Haftası olarak kutlandığını hatırlatan DİSK Emekli Sen Şube Başkanı Suat Başarener başka ülkelerin emeklileri ile karşılaştırıldığında başka ülkelerin emeklilerinin; maaşla ülkelerinde tüm ihtiyaçlarını karşılayıp, insanca yaşadıkları gibi, içinde Türkiye’nin bulunduğu birçok ülkeyi ziyaret edip bu ülkelerin tarihi ve doğal güzellerinden yararlandıklarını söyledi.

Türkiye’nin emeklilerinin diğer ülkelerinin emeklilerini televizyondan izlediklerini belirten Başaraner şunları söyledi:
“Çünkü Türkiye’de emeklilerin yüzde 75’i açlık sınırının altında, tamamına yakını ise yoksulluk sınırı altında maaş almaktadır. Emeklilerin yüzde 60’ı kredi yoluyla bankalara borçlanmış durumdadır. Aldıkları emekli aylığıyla geçinemedikleri için, ucuz işgücü olarak ikinci bir işte çalışıyorlar, bu çalışmaya karşılık devlete vergi ve sosyal güvenlik destek primi veriyorlar. Birçoğu çalıştığı bunca yıla rağmen henüz eve sahibi olamadığı için kirada oturuyor.

İşsizlik cehennemine dönmüş Türkiye’de işsiz çocuklarına ve torunlarına bakıyorlar. Para bulamadıkları için ülke içinde seyahat ediyorlar. Başka kentlerdeki çocuklarını, torunlarını ve akrabalarını ziyaret edemiyorlar. Kahve köşelerinde, parklarda zaman tüketmeye terk ediliyorlar. Sağlık hakkı gasp edilen emekliler, hastane kuyruklarında bekliyorlar ve yeterli sağlık hizmeti alabilmek için ceplerinden ödeme yapmak zorunda kalıyorlar. Sosyal devletin en önemli görevlerinden biri olmasına rağmen evlerinde bakımları yapılmayan kimsesiz hasta ve yaşlı emeklilerin evlerinde bakımları yapılmadığı için sefalet içinde yaşıyorlar. Kamu emeklilik sistemi çökertiliyor, kaynak yok diye bize düşük maaş zammı veren hükümet, bize vermediği parayı özel bireysel emeklilik sistemine aktarıyor.”
Kaynak: İHA