Türkiye’nin İlk Meme Hastalıkları Kongresi Başladı

Türkiye’nin ilk meme hastalıkları kongresi başladı.

Türkiye’nin İlk Meme Hastalıkları Kongresi Başladı
Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Mustafa Akaydın’ın 2013 yılında meme ve kolon kanserine yakalanan eşi Günseli Akaydın, hastalığının öncesini ve sonrasını gülerek anlattı.
Uludağ Üniversitesi, Antalya Meme Hastalıkları Derneği, Pittsburgh Üniversitesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile Türkiye’de ilk defa düzenlenen Meme Hastalıkları Kongresi, Antalya Atatürk Kültür Merkezi’nde başladı.

Kongrenin açılışına Antalya Meme Hastalıkları Derneği Başkanı Mustafa Özdoğan, Prof. Dr. Sevil Bavbek, İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Vahit Özmen, Akdeniz Üniversitesi’nden Genel Cerrah Prof. Dr. Cumhur Arıcı ve Pittsburg Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ender Kurt ile yaklaşık 500 meme kanseri tedavisi görmüş hasta katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Antalya Meme Hastalıkları Derneği Başkanı Mustafa Özdoğan, Türkiye’de ilk defa böyle bir kongrenin yapıldığına dikkat çekerek, amaçlarının meme kanserine yakalanan ve tedavi gören hastaların bilgilendirilmesi olduğunu söyledi.

Özellikle hastaların aklındaki hastalıkla ilgili bilinen yanlış bilgilerin aydınlatılmasını da amaçladıklarını kaydeden Özdoğan, iki gün sürecek kongrede meme kanseri hastalığını her açıdan ele alarak, alanlarında uzman kişilerin bilgi vereceğini belirtti.

Açılışın ardından Prof. Dr. Sevil Bavbek, meme kanserinin ne olduğunu anlatan bir sunum yaptı. Bavbek, özellikle kadınların meme kanserinin ne olduğunu bilmediğini, çevreden çok sayıda yanlış ve kirli bilgi edindiklerini, bu durumun çoğu zaman hastanın psikolojik olarak da rahatsız olmasına neden olduğunu söyledi.

Bavbek ayrıca, meme kanserinin günümüzde tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu, sadece yakalanma riski olan kadınların sürekli kontrole gitmeleri gerektiğini ve erken tanının önemini vurguladı.

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cumhur Arıcı ise, meme kanserinde erken tanıya dikkat çekti. Meme dokusunda yabancı bir kitlenin elle muayene tespitini anlatan Arıcı, meme cildi portakal kabuğu görünümünde olanların, meme başında akıntısı olanların, lenf bezlerinde şişlik olanların zaman kaybetmeden doktora giderek, mamografi çektirmelerini tavsiye etti. 20 yaşından itibaren her kadının 1-3 yıl arasında en az yılda bir kere, 40 yaş üzeri kadınların ise her yıl mamografi çektirmesi gerektiğini belirten Arıcı, erken tanının hem doktorun hem de hastanın işini daha kolay hale getirdiğini söyledi.

BELEDİYE ESKİ BAŞKANININ EŞİ KANSERİ NASIL YENDİĞİNİ GÜLEREK ANLATTI
Kongrenin konukları arasında meme kanserine yakalanan ve tedavi sürecini olumlu geçiren Antalya Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Mustafa Akaydın’ın eşi Günseli Akaydın ve Gazeteci Nevval Sevindi de yer aldı. Aynı zamanda kendisi de tıp doktoru olan Günseli Akaydın, hastalık öncesini ve sonrasını gülerek anlattı. Hastalandığında ilk başta meme dokusunda bir kitle farkettiğini anlatan Akaydın, konuyu eşi Mustafa Akaydın’a anlattığında ilk başta telaşlanacak bir şeyin olmadığını düşündüklerini söyledi.

Sonraları ağrı hissedip ve kızının ısrarlarına dayanamadığını söyleyen Akaydın, “Kızımın ısrarları sonucunda Akdeniz Üniversitesi’ne giderek tetkikler yaptırdım. Hem meme hem de kolon kanseri olduğumu öğrendim. Üzüldüm ama korkmadım, yenebileceğimi düşündüm. Doktorum Mustafa Özdoğan, eşim ve çocuklarım hep yanımdaydı. Kısa sürede atlattım. İki aydır tedavilerim bitti. Kemoterapi aldığımda saçlarım dökülmesin diye kafama özel bir maske taktılar ve saçlarım dökülmedi” dedi.

Günseli Akaydın, kürsüde hastalığını ve süreci anlatırken eşi Mustafa Akaydın da dinleyiciler arasında eşini dinledi. Kongrenin yarın sol bulacağı bildirildi.

Kaynak: İHA