Tatilcilerin 'Çadır Mahallesi'

Marmaris'teki Türkiye'nin en büyük çadır kampı Çubucak, 2 bini bulan tatilci sayısıyla adete bir "çadır mahalleyi" andırıyor.

İlçe merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Hisarönü Mahallesi sınırları içinde bulunan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı Çubucak Tabiat Parkı'nda, okulların tatil olmasıyla yoğunluk yaşanmaya başlandı. Türkiye'nin birçok ilinden vatandaşlar bölgeye gelerek çadırlarını kurdu.
Deniz kenarındaki dev çam ağaçlarının altında doğayla baş başa tatil yapmak isteyenlerin tercihi olan Çubucak, birbirinden renkli çadırlarıyla dikkati çekiyor. Kampta, mütevazi olanların yanı sıra birçok lüksü barındıran çadırlar da yer alıyor.
"Dar gelirlilerin tatil adresi" olduğuna inanılan kampta bunun tersi bir manzarayla karşılaşılıyor. Kamp sakinleri arasında emekli üst düzey askerler, otel sahipleri, iş adamlarının bulunması dikkati çekiyor.
Çadırlarının önünde domates ve soğan gibi sebzeler yetiştiren kamp sakinleri, yemeklerini kendi ürünlerinden yapıyor. 40 yıldır Çubucak'ta çadır komşuluğu yapanlar, kendilerine aile ortamında gibi hissediyor, yaptıkları yemekleri ve çayı birbirleriyle paylaşıyor.
Sabahın erken saatlerinden itibaren erkekler balık tutmak için deniz kenarında bir araya gelirken, kadınlar da zamanlarını sohbet ederek ve okey gibi oyunlar oynayarak geçiriyor. Geceleri de bir araya gelen tatilciler, çaldıkları müzik eşliğinde eğleniyor.
Çubucak Tabiat Parkı'nda tatil yapmak isteyenlerin elektrik ve su hizmeti dahil çadır başına günlük 28 lira ücret ödemesi gerekiyor.
Çubucak'ın 600 çadır ve 100 karavan kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük çadır kampı olduğunu belirten kamp yetkilileri, en fazla yoğunluğun bayram tatillerinde yaşandığını bildirdi. 1 Mayıs'ta açılıp 31 Ekim'de kapanan kampın temmuz ayından itibaren dolduğunu belirten yetkililer, kamp nüfusunun 2 bin kişiyi geçtiğini anlattı. Yetkililer, hafta sonları günübirlik gelenlerle birlikte kampın bir belde nüfusuna ulaştığını dile getirdi.
- 40 yıldır birlikte tatil yapıyorlar, aile gibi oldular
Kamp yaşantılarını AA muhabirine anlatan tatilciler, mayıs ayının gelmesini iple çektiklerini belirtti.

İzmir'den 33 yıldır Çubucak'a gelen Tuncer Atatırlar, "Üç evladımı da burada büyüttüm diyebilirim. Özlem duyduğumuz bir tatil yeri, yazın gelmesini dört gözle bekliyoruz" dedi.

Tabiat olarak çok güzel olduğunu, emekliliğinden önce sadece izinlerde gelebildiğini ifade eden Atatırlar, emekliliğinden sonra ise yılda ortalama 100 gün kaldıklarını, yıllardan beri devam eden dostlukların pekiştiğini söyledi.

Çocukları ve torunlarıyla kampta tatilini geçiren Mahide Özgün, yaklaşık 40 yıldır geldikleri kampın doğal ortamının çok güzel olduğunu, kendilerini çok hür hissettiklerini için otel yerine çadırı tercih ettiklerini vurguladı. Özgün, yıllardır arkadaş oldukları bir tatil grupları bulunduğunu kaydetti.

- 6 aylarını kampta geçiriyorlar
Kocaeli'nde denize sıfır konumdaki yalıda oturduklarını ancak denize girilemediği için tatillerini Çubucak'ta geçirdiklerini anlatan Ferit Özgün ise "Temiz hava, kum ve güneş bir arada olunca burası bizim için vazgeçilmez oluyor. Gençliğimiz burada geçti. Emekli olduktan sonra sezonluk gelip 6 ayımızı kampta geçiriyoruz. Balık avlayarak, spor yaparak, eğlenerek günlerimizi geçiriyoruz" dedi.

Kampı herkese tavsiye eden İlhan Dedeoğlu da iş stresinden uzak, rahat ve sessiz bir ortamda kafa dinlemek için çadır kampın ideal olduğunu dile getirdi.
Dedeoğlu, "Otelde sabah öğle akşam yemek yiyip yatıyorsunuz. Burası ise öyle değil, aile ortamı gibi birlikte eğleniyorsunuz, komşularınız yiyeceklerinden ve içeceklerinden size ikram ediyor, siz de aynı şekilde neyiniz varsa paylaşıyorsunuz" ifadesini kullandı.
Çubucak'ta 27 yıldır tatilini geçiren Muhterem İlkay ise kamptaki kantinin kapalı olmasından şikayetçi. Bundan dolayı mağdur olduklarını belirten İlkay, "Kantin dışında bir sorunumuz yok. Burası cennet, dostlarımız aynı, çadır tatili bizim için geleneksel hale geldi" dedi.

Kaynak: AA